Ünnepi csilisbab
- Hozzávalók:
-
- 5 evőkanál olaj
- 5 nagy vöröshagyma
- 5 piros kaliforniai paprika
- 10 gerezd pucolt fokhagymagerezd
- 5 teáskanál csípős csilipor
- 5 teáskanál pirospaprika
- 5 teáskanál őrölt kömény
- 2,5 kg sovány marhahús darálva
- 4 marhahús leveskocka
- 2 kg kockákra vágott paradicsom
- 2 ˝ teáskanál szárított majoránna
- 5 teáskanál cukor
- 10 evőkanál paradicsompüré
- 2,05 kg vörös vesebab
- Hosszú szemű, főtt rizs a tálaláshoz
- Tejföl a tálaláshoz
- Elkészítés:
-
Készítse elő a zöldségeket: szeletelje fel a hagymát, kockázza fel a kaliforniai paprikát és a fokhagymát. Közepes lángon melegítse fel az olajat a CopperLux lábosban. Adja hozzá a hagymát, és gyakori kevergetés mellett pirítsa 5 percig, vagy amíg a hagyma megpuhul. Szórja rá a fokhagymát, a kaliforniai paprikát és a csiliport, a pirospaprikát és a köményt. Keverje jól össze, és főzze további 5 percig. Tegye hozzá a darált húst, és nagyobb lángon pirítsa barnára. Kevergetve főzze legalább 5 percig, amíg a rózsaszínes darabkák megbarnulnak. Oldja fel a leveskockát 1,2 liter vízben, adja hozzá a húshoz a szeletelt paradicsomokkal együtt. Szórjon rá szárított majorannát és cukrot, tegyen hozzá egy jó csipet sót és borsot. Tegye bele a paradicsompürét, és jól keverje össze az egészet. Forralja fel, majd gyakori kevergetés mellett főzze fedő alatt. Amikor felforrt, vegye kisebbre a hőmérsékletet, és főzze további 20 percig. Időnként vegye le a fedőt, és keverje meg, de ügyeljen arra, hogy ne száradjon ki, azaz ne főjön el a leve. Ha szükséges, adjon hozzá egy evőkanál vizet, és ellenőrizze, hogy elég alacsony hőmérsékletet állított be. A csendes rotyogás után az ételnek sűrűnek, lédúsnak és szaftosnak kell lennie. Adja hozzá a babot, és óvatosan keverje bele a csiliport is. Újra forralja fel, fedő nélkül főzze alacsony hőmérsékleten további 10 percig, és ha szükséges, adjon hozzá egy kis vizet. Kóstolja meg, hogy eléggé csilis és fűszeres-e. Valószínűleg a vártnál sokkal fűszeresebb ízt fog érezni. Végül tegye vissza a fedőt a lábosra, vegye le a tűzhelyről, tálalás előtt hagyja 10 percig érni. A csilis babot hagyni kell állni, hogy az ízei jól összeérjenek. Kínálja tejföllel és hosszú szemű főtt rizzsel.