A kosarad üres.

Próbáld ki a

Tejberizs

Főzési idő:

Nincs megadva

Elkészítési idő:

Nincs megadva

Elkészítési idő:

20

Hozzávalók:
  • 9dl tej
  • 5 dkg vaníliás cukor
  • 1 evőkanál vanília aroma
  • 20 dkg rizs
  • egy maroknyi eper (vagy más gyümölcs)
Elkészítés:

A Riz au Lait magyar jelentése tejberizs. Ez egy egyszerű, klasszikus recept, amit az egész világon ismernek, de a franciák egy kicsit fényűzőbbé teszik ezt a családi kedvencet. Hideg, sötét, téli estéken melegítő, laktató étel.

Első lépés

Először mossuk meg a rizst, hogy eltávolítsuk a felesleges keményítőt. Ez nagyon fontos, mert ez meghatározza a végén az állagát. Kétszer mossuk át. Közepes hőmérsékleten melegítsünk meg egy kis tejet. Ne forraljuk fel, csak hevítsük fel, hogy a különböző hozzávalók jól össze tudjanak főni. Beletesszük a vaníliás cukrot és a vanília aromát, összekeverjük, hogy feloldódjanak.

Második lépés

Ha van otthon igazi vaníliarúd, az sokat változtat az ízén, de az egy kicsit megdrágítja. Ezután beletesszük a rizst és összekeverjük. Hagyjuk, hogy a tej újra felmelegedjen, de ne forraljuk… közepes hőmérsékleten főzzük. Körülbelül 30 percig főzzük, de ne kevergessük túl sokat, nehogy túl sok keményítő szabaduljon fel. Csak annyit kevergessük, hogy ne bőrösödjön meg a teteje, és a rizs ne ragadjon le az aljára.

Harmadik lépés

A vége felé vegyük le a fedőt, hogy a felesleges víz elfőhessen, majd ha a rizs megpuhult, vegyük le a lábast a tűzhelyről. A krémes, édes rizst merjük egy tálba. Tegyünk a tetejére néhány cukros vízben főtt eperdarabot, majd bolondítsuk meg egy kis tejszínhabbal.Körülbelül 30 percig főzzük, de ne kevergessük túl sokat, nehogy túl sok keményítő szabaduljon fel. Csak annyit kevergessük, hogy ne bőrösödjön meg a teteje, és a rizs ne ragadjon le az aljára.

Lehet, hogy gyerekkorodban ettél már ilyen ételt, de talán az elkészítésével még nem próbálkozott vele. Ez a recept az egész világon ismert menzai tejberizsnek a fényűzőbb változata. Szinte önálló étel, amit akár reggelire is fogyaszthatunk.

Tekintsd meg a recepthez tartozó videót is:

Ne feledd, hogy mindenki szereti a konyhai ötleteket! Így ha tetszett ez a recept, oszd meg ismerőseiddel!

Szerző :