Tavaszi langyos burgonyasaláta zöld spárgával
- Hozzávalók:
-
- 600 g parázsburgonya
- só
- tört színes bors
- friss kakukkfű
- 2 ek olívaolaj
- 150 g tisztított zöld spárga
- friss spenótlevelek
- A salátaöntethez: 1
- 1 tojássárga
- 1 púpos tk dijoni mustár
- 100 ml borecet
- 70 ml extra szűz olívaolaj
- 1 tk citromlé
- tört színes bors
- 30 g lilahagyma
- snidling
- Elkészítés:
-
A sütőt előmelegítjük 170 fokra légkeverésen, egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A burgonyákat megmossuk, átdörzsöljük (hámozni nem kell), a nagyobb darabokat félbevágjuk.
A burgonyákat ráhelyezzük a tepsire, sóval, borssal és kakukkfűvel fűszerezzük, és meglocsoljuk az olívaolajjal, 25-30 percig sütjük.
Közben a spárgát is előkészítjük: a spárga-szálakat két végüknél megfogjuk, majd eltörjük. A spárga azon fele jó, ami a síppal (spárgacsúccsal) végződik. A másik fele salátába nem alkalmas, mert fás lehet. Alaposan megmossuk hideg vízben, majd 3 cm-es darabokra vágjuk, és forrásban lévő vízben 6-7 percig főzzük. Először a sima szárrészeket tesszük bele, a spárga sípokat csak az utolsó 2 percben. Ha készen van, hideg (jeges) vízbe tesszük, lehűtjük.
Az öntethez a tojássárgát kikeverjük a mustárral, és a borssal. Ezután először az ecetet keverjük bele, majd az olajat is csepegtetve. Folytonos keverés mellett (kézi habverő) csepegtetjük bele az olajat, így krémes lesz az állaga, az olaj jól felveszi a többi anyagot. A hagymát nagyon finomra aprítjuk, vagy lereszeljük, a snidlinget szintén finomra vágjuk. A fűszereket a legvégén keverjük az öntetbe a citromlével együtt. Az öntet légmentesen zárva 3 napig eláll a hűtőben. A maradékot tegyük félre, és nyugodtan adjuk más salátákhoz.
A salátát úgy állítsuk össze, és fogyasszuk, hogy a burgonya még langyos legyen.