Szűzpecsenye Wellington módra
Főzési idő:
Nincs megadva
Elkészítési idő:
Nincs megadva
Elkészítési idő:
60
- Hozzávalók:
-
4 adaghoz:
- 270 g friss, leveles tészta
- 500 g szűzpecsenye
- 2 evőkanál olívaolaj
- 250 g gomba, finomra vágva
- 3 salotta hagyma
- 2 evőkanál petrezselyem, aprítva
- só
- bors
- 1 tojás a kenéshez
a szószhoz:
- 200 ml alaplé
- 1 salotta hagyma
- finomra vágva
- 30 g hideg vaj
- 2 dl félédes vörösbor
- 1 ek paradicsomsűrítmény
- só
- bors
- 1 gerezd fokhagyma
- Elkészítés:
-
Karácsonykor sok családban kerül az asztalra ez a klasszikus recept, ami eredetileg bélszínnel készül. Ehhez az különlegesen finom ételhez azonban tökéletesen megfelel a sertés szűzpecsenye is. Apró trükk, de nem érdemes kihagyni, ez pedig a pecsenyelé szósszá forralása. Egy-egy szósztól minden húsos étel sokkal finomabbá tehető.
A hús:
- A gombatöltelékhez a finomra vágott hagymát az olajon megpirítjuk egy serpenyőben, majd hozzáadjuk a gombát.
- Sózzuk, borsozzuk, és addig pirítjuk, amíg el nem párologja a levének a nagy részét.
- Ha készen van, aprítóban pépesítjük a gombát.
- A vajas-leveles tésztát kb. 10 perccel a feldolgozás előtt kivesszük a hűtőből, a sütőt 200°C-ra előmelegítjük.
- A szűzpecsenyét sóval, és borssal fűszerezzük, és forró olajon mindkét oldalát hirtelen átsütjük.
- Majd levesszük a tűzről, kihűtjük, hagyjuk, hogy a hús leve kifolyjon.
- A vajas leveles tésztát kitekerjük, a hagymás-gombás masszát rálapogatjuk a felszínére egyenletesen, erre tesszük a szűzpecsenyét.
- Végül szorosan feltekerjük.
- A tészta végeket jól elzárjuk, és a sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a tészta illesztésével lefelé.
- A felvert tojással átkenjük a tésztát.
- Ha maradt leeső tésztadarab, azzal díszíthetjük az ételt.
- Kb. 10 percig forró sütőben sütjük, majd a sütőt visszavesszük 170°C-ra, és még 20-25 percig sütjük. Ezután 10 percig pihentetjük a kész húst.
A szósz
A szűzpecsenye visszamaradt levét felhevítjük a reszelt gerezd fokhagymával együtt. Borral meglocsoljuk, hozzáadjuk a paradicsomsűrítményt, felöntjük a marhahúslevessel, sózzuk, borsozzuk, és beredukáljuk, azaz szószos állagúra forraljuk be. Végül jéghideg vajat keverünk bele, de már nem főzzük tovább.