Szumákos görög csirkenyárs, mentás tzatzikivel
Elkészítési idő:
60
- Hozzávalók:
-
a húshoz 3 fő részére:
- 60-65 dkg csirkemell filé
- 1 púpos teáskanál sumac
- 1 púpos teáskanál őrölt koriander
- 1 púpos teáskanál őrölt római kömény
- só
- extra szűz olívaolaj
- saslik nyársak
a tzatzikihez:
- 3 db kígyóuborka
- 2 gerezd fokhagyma finomra reszelve
- 2 dl görög joghurt
- 10 dkg feta sajt
- 10-15 mentalevél finomra aprítva
- sumac/somac
- só ízlés szerint
a burgonyához:
- 80 dkg kisebb szemű burgonya
- só
- tört bors
- olíva olaj
- Elkészítés:
-
A csirkemellet 3x3 centiméteres kockákra vágjuk. A fűszereket kikeverjük kb. 0,5 dl olívaolajjal, majd ezzel pácoljuk be a csirkekockákat. 1-2 órán át pácoljuk a húst, majd saslik nyársra tűzzük őket, és parázs felett, vagy grill serpenyőben készre sütjük.
Amíg a húst pácoljuk, elkészítjük a tzatzikit. Az uborkát megmossuk, hosszában kettévágjuk, egy kiskanállal a magokat kivájjuk. Az uborkát lereszeljük, majd sózzuk, és hagyjuk, hogy levet eresszen. A sűrű görög joghurtot (vagy ha nincs, tejfölt) krémesre keverjük a feta sajttal. A mentát finomra aprítjuk, és a reszelt fokhagymával együtt belekeverjük a szószba. Ebbe keverjük a kifacsart uborkát. A tetejét megszórhatjuk sumaccal.
TIPP: A vizes, magos zöldség belsejét megehetjük, vagy joghurttal és zöld almával összeturmixolva smoothieként is elfogyaszthatjuk.
A burgonyát héjastól megtisztítjuk, majd sós vízben félpuhára főzzük. Ha készen van, leszűrjük, sózzuk, borsozzuk, és olívaolajon pirosra sütjük.