Stahl konyhája receptje: Provance-i paradicsomos lepény
Főzési idő:
Nincs megadva
Elkészítési idő:
Nincs megadva
Elkészítési idő:
20
- Hozzávalók:
-
Hozzávalók:
- 1 üveg 28 dkg-os, olajban eltett, aszalt paradicsom (benne paradicsom 20 dkg)
- 50 dkg mélyhűtött leveles tészta, felengedve
A házi fokhagymás krémsajthoz:
- 2 liter 3.5%-os zsírtartalmú tej
- 1½ citrom
- 2 gerezd fokhagyma
- só és frissen őrölt bors
- 1 kis csokor petrezselyem
- 1 kis csokor snidling
- Kb. ½ dl tejszín
A pistou-hoz:
- 6 dkg friss bazsalikom
- 3 nagy gerezd fokhagyma
- 10 dkg Gruyère sajt
- 2 dl extra szűz olívaolaj
- só és frissen őrölt bors
a kenéshez 1 tojásfehérje, villával enyhén felverve
- Elkészítés:
-
Első lépés
A házi fokhagymás krémsajthoz a tejet a forrpontig melegítjük a Delimano Cermica Prima lábasban. Ekkor lekapjuk a tűzről, hozzáadjuk a citromok átszűrt levét, aztán visszatesszük takaréklángra. Átkeverjük, és néhány percig hagyjuk takaréklángon főni, amíg összeugrik a tej és kiválik a sárgás savó.
Második lépés
Az egészet átszűrjük, hogy felfogjuk az összecsomósodott, túrószerű keveréket. Ezt folyóvíz alatt jól átmossuk, majd apránként a kezünk között kinyomkodjuk belőle a nedvességet. Ezután áttesszük egy laza szövésű textíliával bélelt szűrőbe, és a textíliával együtt kiemeljük a szűrőből.
Harmadik lépés
A túrószerű keveréket a textílián keresztül megint átnyomkodjuk, hogy még több nedvesség kijöjjön belőle. Végül szorosan becsomagoljuk a textíliába, 2 vágódeszka közé rakjuk és a tetejére könyveket pakolunk nehezékként. 1 óra múlva egy lágy, krémes sajtszerűség lesz belőle.
Negyedik lépés
Ezalatt a fokhagymát megpucoljuk, lereszeljük; a petrezselymet és a snidlinget felaprítjuk. Ha kész a házi sajt, ízesítjük fokhagymával, petrezselyemmel, snidlinggel és sózzuk-borsozzuk, és annyi tejszínt adunk hozzá, hogy krémes állagú legyen. (1 nappal korábban elkészíthető. Hűtőben tartjuk.)
Ötödik lépés
A pistou-hoz a bazsalikomot apróra tépkedjük; a fokhagymát meghámozzuk és felszeleteljük; a sajtot megreszeljük. Ezután az összes hozzávalót turmixgépben összepürésítjük. A pistou-t sózzuk-borsozzuk. (1 nappal korábban elkészíthető. Hűtőben tartjuk. Használat előtt átkeverjük.)
Hatodik lépés
A lepényhez a sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütőn 6-es fokozat). Az aszalt paradicsomot lecsöpögtetjük.
Hetedik lépés
A leveles tésztát 2 sütőpapír közt 3 mm vékony, 18x16 cm-es téglalapra nyújtjuk. Levesszük róla a felső sütőpapírt, majd a peremétől számítva 1 cm-re alul-felül, jobb-bal oldalt végighúzunk rajta egy kést. Vigyázzunk, ne vágjuk át a tésztát!
Nyolcadik lépés
A még üres tésztát 5 perc alatt elősütjük a Delimano Ceramica prima tepsiben, aztán azonnal lekenjük vékonyan enyhén felvert tojásfehérjével. Miután a tojásfehérje megszikkadt, a késsel kijelölt területen belül szétkenjük a tésztán a házi krémsajtot. Ezen elrendezzük az aszalt paradicsomokat, majd az egészet meglocsoljuk a pistou-val.
Kilencedik lépés
A lepényt 20 perc alatt készre sütjük. Ha közben a paradicsomok szélei elkezdenének túlsülni, alufóliával letakarva sütjük tovább a lepényt.
4-6 adag lesz belőle!
Tekintse meg a videót itt.