A kosarad üres.

Próbáld ki a

Stahl konyhája receptje: Paneer Korma - indiai étel

Főzési idő:

Nincs megadva

Elkészítési idő:

Nincs megadva

Elkészítési idő:

20

Hozzávalók:

Hozzávalók 4 adaghoz:

A házi paneerhoz:

  • 4 liter 3.5%-os zsírtartalmú tej
  • 3 citrom

A szószhoz:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 db 5 cm-es friss gyömbér
  • 5 db szegfűszeg
  • 2 evőkanál római kömény
  • 1 evőkanál koriander
  • 2 evőkanál tisztított vaj
  • ½ rúd fahéj
  • ½ teáskanál kurkuma
  • 2 dl natúr paradicsomlé
  • 15 dkg kesudió
  • 2½ dl kókusztej
  • 1- 1½ dl víz
  • 4 evőkanál friss, aprított korianderzöld

A paneer sütéséhez:

  • 15 dkg tisztított vaj
  • 3 evőkanál finomliszt
Elkészítés:

Első lépés

A házi paneerhoz a tejet forrpontig melegítjük, de mielőtt épp felforrna, lekapjuk a tűzről. Hozzáadjuk a citromok kifacsart, átszűrt levét, aztán visszatesszük takaréklángra, és jól átkeverjük. Megvárjuk, amíg pár perc alatt összeugrik a tej és kiválik a sárgás savó. Ezután az egészet átszűrjük, hogy felfogjuk az összecsomósodott, túrószerű keveréket.

Második lépés

A túrószerű keveréket folyóvíz alatt jól átmossuk, majd apránként a kezünk közé vesszük és kinyomkodjuk belőle a nedvességet. Beletesszük egy laza szövésű textíliával bélelt szűrőbe, és a textíliával együtt kiemeljük a szűrőből. A textílián keresztül megint átnyomkodjuk, hogy még több nedvesség kijöjjön belőle, majd szorosan belecsomagoljuk a textíliába.

Harmadik lépés

A kinyomkodott, textíliába csomagolt, túrószerű keveréket 2 vágódeszka közé tesszük, a tetejére könyveket pakolunk nehezékként. 3 óra múlva összesajtolódott paneer lesz belőle.

Negyedik lépés

A mártáshoz a vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk, a gyömbért meghámozzuk. Ezután mindegyiket finomra reszeljük. A szegfűszeget, a római köményt és a koriandert mozsárban durvára törjük.

Ötödik lépés

Megfőzzük a mártást.A Delimano Ceramica Prima lábasban a tisztított vajon megpároljuk a vöröshagymát a gyömbérrel és egy kis sóval együtt mérsékelt tűzön. Amikor kész, hozzáadjuk a fokhagymát és jól elvegyítjük. Ezután pár másodperc múlva hozzátesszük a fahéjat, az összetört szegfűszeget, a koriandert, a római köményt és az egészet 1 percig kevergetve főzzük.

Hatodik lépés

A fűszeres, hagymás alapot felöntjük a paradicsomlével és 3 percen keresztül főzzük mérsékelt tűzön. Ekkor sózzuk, belekeverjük a kurkumát és a kókusztejet majd adunk neki még 1 percet. Végül belekeverjük a kesudiót, aztán kb. 10 percig rotyogtatjuk, hogy összeérjenek a mártás ízei.

Hetedik lépés

Megsütjük a paneert. Ehhez a paneert 1x1 cm-es kockákra vágjuk és óvatosan összeforgatjuk a liszttel, hogy a sajt minél kevésbé morzsolódjon. Ezután a tisztított vajat ½ cm-es rétegben megforrósítjuk a Delimano Ceramica Prima serpenyőben, majd a paneert 6 egyenlő adagra osztjuk és adagonként 2-2 perc alatt aranybarnára sütjük benne. Szűrőlapáttal papírtörlőre szedjük és felitatjuk róla a felesleges zsiradékot.

Nyolcadik lépés

A kész szószba beleszórjuk a korianderzöld ¾-ét, és mérsékelt tűzön kevergetve újra melegítjük. Ha már elég meleg, hozzáforgatjuk a sült paneert, és rövid idő alatt ezzel is öszemelegítjük. Rászórjuk a maradék korianderzöldet és tálaljuk.

Tekintse meg a videót itt.

Szerző :