Stahl konyhája receptje: Paneer Korma - indiai étel
Főzési idő:
Nincs megadva
Elkészítési idő:
Nincs megadva
Elkészítési idő:
20
- Hozzávalók:
-
Hozzávalók 4 adaghoz:
A házi paneerhoz:
- 4 liter 3.5%-os zsírtartalmú tej
- 3 citrom
A szószhoz:
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 db 5 cm-es friss gyömbér
- 5 db szegfűszeg
- 2 evőkanál római kömény
- 1 evőkanál koriander
- 2 evőkanál tisztított vaj
- só
- ½ rúd fahéj
- ½ teáskanál kurkuma
- 2 dl natúr paradicsomlé
- 15 dkg kesudió
- 2½ dl kókusztej
- 1- 1½ dl víz
- 4 evőkanál friss, aprított korianderzöld
A paneer sütéséhez:
- 15 dkg tisztított vaj
- 3 evőkanál finomliszt
- Elkészítés:
-
Első lépés
A házi paneerhoz a tejet forrpontig melegítjük, de mielőtt épp felforrna, lekapjuk a tűzről. Hozzáadjuk a citromok kifacsart, átszűrt levét, aztán visszatesszük takaréklángra, és jól átkeverjük. Megvárjuk, amíg pár perc alatt összeugrik a tej és kiválik a sárgás savó. Ezután az egészet átszűrjük, hogy felfogjuk az összecsomósodott, túrószerű keveréket.
Második lépés
A túrószerű keveréket folyóvíz alatt jól átmossuk, majd apránként a kezünk közé vesszük és kinyomkodjuk belőle a nedvességet. Beletesszük egy laza szövésű textíliával bélelt szűrőbe, és a textíliával együtt kiemeljük a szűrőből. A textílián keresztül megint átnyomkodjuk, hogy még több nedvesség kijöjjön belőle, majd szorosan belecsomagoljuk a textíliába.
Harmadik lépés
A kinyomkodott, textíliába csomagolt, túrószerű keveréket 2 vágódeszka közé tesszük, a tetejére könyveket pakolunk nehezékként. 3 óra múlva összesajtolódott paneer lesz belőle.
Negyedik lépés
A mártáshoz a vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk, a gyömbért meghámozzuk. Ezután mindegyiket finomra reszeljük. A szegfűszeget, a római köményt és a koriandert mozsárban durvára törjük.
Ötödik lépés
Megfőzzük a mártást.A Delimano Ceramica Prima lábasban a tisztított vajon megpároljuk a vöröshagymát a gyömbérrel és egy kis sóval együtt mérsékelt tűzön. Amikor kész, hozzáadjuk a fokhagymát és jól elvegyítjük. Ezután pár másodperc múlva hozzátesszük a fahéjat, az összetört szegfűszeget, a koriandert, a római köményt és az egészet 1 percig kevergetve főzzük.
Hatodik lépés
A fűszeres, hagymás alapot felöntjük a paradicsomlével és 3 percen keresztül főzzük mérsékelt tűzön. Ekkor sózzuk, belekeverjük a kurkumát és a kókusztejet majd adunk neki még 1 percet. Végül belekeverjük a kesudiót, aztán kb. 10 percig rotyogtatjuk, hogy összeérjenek a mártás ízei.
Hetedik lépés
Megsütjük a paneert. Ehhez a paneert 1x1 cm-es kockákra vágjuk és óvatosan összeforgatjuk a liszttel, hogy a sajt minél kevésbé morzsolódjon. Ezután a tisztított vajat ½ cm-es rétegben megforrósítjuk a Delimano Ceramica Prima serpenyőben, majd a paneert 6 egyenlő adagra osztjuk és adagonként 2-2 perc alatt aranybarnára sütjük benne. Szűrőlapáttal papírtörlőre szedjük és felitatjuk róla a felesleges zsiradékot.
Nyolcadik lépés
A kész szószba beleszórjuk a korianderzöld ¾-ét, és mérsékelt tűzön kevergetve újra melegítjük. Ha már elég meleg, hozzáforgatjuk a sült paneert, és rövid idő alatt ezzel is öszemelegítjük. Rászórjuk a maradék korianderzöldet és tálaljuk.
Tekintse meg a videót itt.