- Hozzávalók:
-
-1 db nagyobb fonott kalács
- 8 dl tej
- 5 egész tojás
- 8 evőkanál porcukor+ 2 evőkanál a habhoz
- 2 tasak vaníliás cukor
- 1 evőkanál liszt vagy étkezési keményítő
- ízlés szerint aszalt gyümölcsök (mazsola, aszalt sárgabarack, papaja, hibiszkusz virág, pomelo stb)
- 3 evőkanál sárgabarack dzsem
- pár csepp ecet a habhoz
- Elkészítés:
-
A tojásokat feltörjük és szétválasztjuk. A sárgákhoz adjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot és a lisztet, majd felhabosítjuk. A tejet apránként hozzákeverjük, majd a felszeletelt száraz kalácsot egyenként megmártjuk a tejes tojásos keverékben.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A kalácsok közé szórjuk az aszalt gyümölcsöket, minél többfélét használunk, annál különlegesebb lesz az íze! A maradék tojásos tejes keveréket a kalácsok tetejére csurgatjuk-öntjük, hogy alaposan felszívják a szeletek. A sárgabarack dzsemmel vékonyan megkenjük a kalácsok szélét, és pár percig hagyjuk beszívódni az öntetet mielőtt sütőbe tolnánk a tepsit.
Az előmelegített sütőben 30 percig sütjük.
Mielőtt elkezd pirulni a kalács elkészítjük a habot. Ehhez a tojások fehérjét 2 evőkanál cukorral és pár csepp ecettel kemény habbá verjük. A majdnem kész kalácskoszorú közepére halmozzuk, mialatt a sütőt kikapcsoljuk, az ajtaját is kinyitjuk, hogy hamar visszahűljön. Ezalatt a habot csúcsos kis sipka formára igazgatjuk óvatosan egy kanál domború felével, majd visszatoljuk a sütőbe, amit 100 fokosra újból bekapcsolunk. Ha van légkeverés funkció a sütőn, akkor azt is elindítjuk. További 20 perc alatt készre sütjük, míg enyhén rózsaszín nem lesz a kalácsok tetején a hab.
A sütőből kivéve azon melegében még egyszer megkenjük a kalácsokat sárgabarack dzsemmel, ettől gyönyörű színt kap és a dzsem finom puhaságot kölcsönöz a megsült kalácsszeleteknek. Pár perc pihentetés után kevés porcukorral megszórjuk. Langyosra hűlve tálaljuk.