A kosarad üres.

Próbáld ki a

Pikáns zöldséges sajttorta

Photo
Video
Hozzávalók:

A tésztához:

- 5 szelet teljes kiőrlésű kenyér pirítva
- 15 dkg olvasztott vaj
- ha szükséges (a kenyérszeletek méretétől és szárazságától függően) pár csepp tej

A töltelékhez:

- 500 g túró
- 300 g tejföl
- 100 g natúr sajtkrém
- 3 egész tojás
- 100 g  friss bébispenót
- 2 db közepes méretű répa
- só, bors
- 1 kis gerezd fokhagyma

Díszítéshez:

- 1- 2 főtt tojás felkarikázva
- 1 maréknyi póréhagyma karika
- piros és fehér húsú paprika vékony szeletre vágva
- pár szeletke Trappista sajt
- petrezselyem és bébispenót levélkék

Elkészítés:

Először a tölteléket állítsuk össze. Ehhez a túrót villával alaposan törjük össze, majd adjuk hozzá először az egész tojásokat, keverjük el benne, majd a tejfölt és a krémsajtot is. Sózzuk, borsozzuk, majd válasszuk szét háromfelé a masszát. 
A spenótot forrázzuk le, hagyjuk pár percig pihenni, majd szűrjük le. Levéből pár kanálnyit tegyünk félre, mert szükséges lehet.
A répát daraboljuk fel és 2 evőkanál vízzel turmixoljuk alaposan össze. 

Amíg ezekkel foglalatoskodunk, pirítsuk meg a kenyérszeleteket és hagyjuk teljesen kihűlni.

Az egyik túrós sajtkrémhez adjuk hozzá a turmixolt répát és keverjük el alaposan. Szép narancs színt fog kapni a massza. (Ne ijedjünk meg, hogy hígulni fog, ez természetes, a spenótos rész is hígabb lesz, mint a fehér túrókrém, sülés alatt mindegyik szépen megszilárdul.)
A spenótot is turmixoljuk át alaposan, ha szükségét látjuk főzőlevéből adhatunk hozzá picikét. Keverjük bele a második adag túrós masszába, nyomjunk hozzá egy kis gerezd fokhagymát. Ezzel el is készült a három ízű túrós sajtkrémünk.

A tésztához a szárazra pirított kenyérszeleteket reszeljük le, (gyakorlatilag morzsát készítünk belőle) keverjük el az olvasztott margarinnal, míg összeáll. Ha szükségét látjuk, kevés tej segíthet ebben.

 A sütőt melegítsük elő 170 fokra, a sütőformát hajszálvékonyan kenjük ki vajjal.

A tésztamasszát terítsük el egyenletesen a sütőformában, nyomkodjuk le alaposan. A háromféle túrós krémet kanál segítségével a tészta közepére rakosgatjuk felváltva, hasonlóképpen a zebratortához. Mivel az alap, fehér túrókrém a legsűrűbb, így nem fognak egyformán terülni a tészta tetején, de szép márványos lesz.
Amikor elfogyott az összes massza, toljuk sütőbe és süssük 50 percig, míg szépen megdermed és átsül. Tűpróbát végezzünk. A sütőből kivéve hagyjuk kissé hűlni, majd díszítsük kedvünk szerinti formában a főtt tojás karikákkal, a friss zöldségekkel és petrezselyemmel. 

ÍZcsiklandozó

Szerző : ÍZcsiklandozó