Pikáns kínai sertés tojásos rizzsel
Főzési idő:
Nincs megadva
Elkészítési idő:
Nincs megadva
Elkészítési idő:
45
- Hozzávalók:
-
A rizshez:
- 1 csésze hosszúszemű rizs
- 1 + ½ csésze víz
- csipet só
- 2 tojás
- 1 tk olaj (kókuszolaj vagy olíva)
A húshoz:
- 1 ek olaj
- 300 g sertésfelsál
- 1 ek kukoricakeményítő
- csipet só
- 3 ek + 1 dl víz
- fél kaliforniai paprika
- 1 csokor újhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 100 g bambusz konzerv (elhagyható)
- 1 mk chili por
- 2 ek sötét szójaszósz
- csipet nádcukor
- Elkészítés:
-
A nátrium glutamátos, olajbűzös kínai büfés „kedvenceinket” otthon is könnyűszerrel elkészíthetjük. Delimano wok serpenyőben egészen kevés olaj hozzáadásával, egészséges kínai ételeket főzhetünk pillanatok alatt.
Első lépés
A rizst pároljuk meg másfélszeres sós vízben. Amikor készen van, hűtsük ki. Közben a húst vágjuk nagyon vékony csíkokra, és keverjük össze a keményítővel és 3 evőkanál vízzel úgy, hogy a ragacsos massza minden húsdarabot bevonjon.
Második lépés
A paprikát vágjuk csíkokra, az újhagymát is, a bambuszt csepegtessük le, a fokhagymát zúzzuk apróra. A wok serpenyőt hevítsük fel nagyon forróra, majd a kevés olajon süssük meg benne a felvert tojást. A fakanállal folyamatosan kevergessük a tojást, hogy pici darabokra essen, majd adjuk hozzá a párolt rizst, és forrósítsuk át. Majd tegyük félre egy tányérra, és tartsuk melegen.
Harmadik lépés
A Delimano wok serpenyőt egy konyhai papírtörlővel töröljük át, majd tegyük vissza a tűzre. Öntsük bele az olajat, hevítsük fel, és már mehet is bele a hús. Folyamatosan rázogassuk, keverjük, mert a keményítő könnyen odakaphat, illetve gombóccá állhat. A fokhagymát adjuk hozzá, hogy átjárja az íze a húst. Amikor szépen kifehéredett a hús, adhatjuk hozzá a paprikát először.
Negyedik lépés
2 perc múlva az újhagymát, és a bambuszt is keverjük bele. Fűszerezzük a chili porral, és adjunk hozzá 2 ek sötét szójaszószt és egy csipet cukrot. Végül öntsünk rá 1 dl vizet, és sűrítsük be egy perc alatt. Már tálalható is.
TIPP: A húst félig fagyott formában könnyen szeletelhetjük vékony csíkokra. A bambuszrügy helyett vékony csíkokra vágott sárgarépát is adhatunk hozzá. Az étel frissen „ragacsos” a keményítőtől. Újramelegítve a keményítő elveszti a kívánt állagot. Forraljuk fel, majd pici keményítővel kikevert vízzel állítsuk be újra a megfelelő állagot, ha nem frissen szeretnénk fogyasztani.
A receptet írta és készítette: www.ritakonyhaja.hu