A kosarad üres.

Próbáld ki a

Nincs karácsony bejgli nélkül

Főzési idő:

Nincs megadva

Elkészítési idő:

Nincs megadva

Elkészítési idő:

45

Hozzávalók:

3 nagyobb vagy 6 kisebb rúdhoz

  • 45 dkg liszt (pl. fehér tönkölybúza liszt,
  • 5 dkg porcukor (pl. nádcukor porítva),
  • 1 mk só,
  • 12,5 dkg vaj,
  • 6,25 dkg zsír (sertés, kacsa, vagy kókuszzsír is lehet),
  • 1,25 dkg friss élesztő,
  • 1 tojás sárgája,
  • + 1 tojás a kenéshez
Elkészítés:

Minden nemzetnek megvannak a sajátos karácsonyi süteményei. Kekszek, pudingok, torták, és az elmaradhatatlan, feltekert, töltött finomságok. A franciák egyik jellegzetes feltekert süteménye a buche de noel, azaz a fatörzs, ami nálunk is egyre divatosabb. Főként csokoládés és gesztenyés töltelékkel készítik karácsonykor. Ám Magyarországon a bejgli első helyét semmi sem vitathatja karácsony idején. A bejglit majdnem mindenki szereti, de csak kevesen tudják a készítésének a trükkjeit. Nézzük hát meg, mire érdemes odafigyelni, ha rászánjuk magunkat a bejgli sütésére.

Első lépés

A tésztának keményebbnek, de ruganyosnak kell lennie. Ha ragadna, akkor gyúrjunk bele még lisztet. Igyekezzünk grammra pontosan három (vagy hat kisebb) részre vágni. A tésztát ne lisztezett lapon nyújtsuk, hanem inkább két folpack, vagy sütőpapír között. Ezek segítségével majd fel is lehet a rudakat tekerni. A tésztát kb. 3 mm vastagra nyújtjuk téglalap alakúra.

Második lépés

Egy nagyobb rúdba pontosan 27 dekagramm tölteléknek kell egyenletesen kerülnie ahhoz, hogy tökéletes legyen a bejgli. Figyeljünk arra, hogy a kinyújtott tésztalap minden oldalánál hagyjunk ki egy-egy centiméternyi részt üresen. Miután megkentük a tésztát a töltelékkel, ezeket a széleket vissza kell hajtani, hogy a töltelék sehol se tudjon kifolyni a rúdból. Legáltalánosabb töltelékei a dió és a mák, de egyre gyakoribbak már a gesztenyés, meggyes-mákos, csokis, marcipános variációk is. Lényeg, hogy a pontosan kimért töltelék mennyiséget egyenletesen kenjük rá a tésztára. Ha túl sokat töltenénk bele, a kisült bejgli szétrepedhetne.

Harmadik lépés

A feltekert bejgliket kenjük át először tojás sárgával, majd a tetejüket 5-6 centis távolságokban szúrjuk be villával, vagy egy fanyárssal. Ezeken a lyukakon fog a forró levegő távozni a sütés során, így elkerülhető a bejglik szétrobbanása, repedése a gőz miatt. Tegyük a bejgliket hideg helyre, vagy a hűtőbe pár órára. Majd kenjük át a tetejüket a lazán felvert tojásfehérjével is, és ismét csak pihentessük pár órát őket a sütés előtt.

Negyedik lépés

A bejglit, 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt sütjük készre. Ha mégis megrepednének kicsit, még forrón tegyük őket egymás mellé szorosan, és csavarjuk körbe tiszta konyharuhába úgy, hogy a szétváló részek újra összeérjenek. Maximum 10-15 percet hagyjuk őket így, majd tekerjük ki a ruhából. Hűtsük ki őket.

Folpackba vagy papírba csomagolva 5-6 napig eláll szobahőmérsékleten is. Illetve kihűlve le is fagyasztható. Fogyasztás előtt szobahőmérsékleten pár óra alatt kienged.

Tipp: A bejgliket kis sütőpapír csomagokba tehetjük, így elkerülhetjük, hogy sütés során egybesüljenek.

A receptet írta: Hadarik Rita (ritakonyhaja.hu)

Szerző : Rita Konyhája