A kosarad üres.

Próbáld ki a

Narancsos kacsa édesburgonyával és különleges mézes mázzal

Hozzávalók:

- 1 db nagyobb kacsa (nekem kb. 2 kg-os volt)

- só, bors, friss rozmaring ágacskák

- a mázhoz: 3 db narancs, 4 evőkanál méz + 1 kevés a végző ragyogást adó lekenéshez, fél dl narancslikőr, 2-3 db egész fahéjrúd, és 5-6 szem szegfűszeg, 2-3 szem borókabogyó (aki kedveli, csillagánizst is adhat hozzá)

- A körethez: 1-1,5 kg édesburgonya, só, 1 db narancs

Elkészítés:

A kacsasütés egyike a megszokott karácsonyi konyhai feladataimnak, az ízesítést, a köretet vagy a fűszerezést azonban évről évre picit variálom, hogy ne váljon unalmassá az étel.

Mivel novemberben gyönyörű kacsát sikerült beszereznem, gondoltam, újítok, kipróbálom ennek elkészítéséhez is nemrég szerzett tepsimet. Mivel a tepsinek aromagombos teteje van, így az az ötletem támadt, hogy nem fogom a szokásos módon kenegetni sütés közben a kacsát, hanem az aromagombot töltöm fel a finom mézes-fűszeres mázzal. Köretként édesburgonyát gondoltam, az elmaradhatatlan naranccsal.

Elkészítés:

A megtisztított és előkészített kacsát sóztam, borsoztam, a belsejét is alaposan megfűszereztem. Kis ideig pihenni hagytam, ezalatt elkészítettem a mázat, amivel most nem kellett külön locsolgatnom, mert az aromagomb  ezt a feladatot elvégezte helyettem. (Persze kenegetve, locsolgatva is tökéletes...)

A narancsokat alaposan megmostam, héjukat lereszeltem, levüket kifacsartam.
A mézet a fűszerekkel, a narancslével és a narancsok reszelt héjával összekevertem és melegíteni kezdtem. Amikor a méz már teljesen elolvadt, takarék lángon pár percig tovább melegítettem. A  tűzről levéve a fűszereket kiszedtem az illatos mázból és a narancslikőrt hozzáöntöttem. Alaposan elkevertem. 
A sütőt előmelegítettem 140 fokra.

A kacsát a sütőtepsibe helyeztem, lefedtem a fedővel, amit feltöltöttem a likőrös-mézes folyadékkal, majd betoltam az egészet a sütőbe. 2 órán keresztül szép lassan sütöttem. Közben két alkalommal megfordítottam. Amikor az üvegfedélen keresztül úgy láttam, hogy elpárolódott a folyadék alóla, többször ismét feltöltöttem az aromagombot, míg az összes likőrös-fűszeres máz el nem fogyott. Szerencsére nem kellett a tepsit mindig teljesen kivennem, a fedőt leemelnem, így hőveszteség sem keletkezett, nem volt olyan macerás ez a dolog, a máz pedig cseppenként, egyenletesen vonta be a húst.

Két óra leteltével a megtisztított és hasábokra vágott, kicsit megsózott édesburgonyát, a cikkekre vágott, megmosott 1 db naranccsal együtt a kacsa mellé halmoztam a tepsibe és még 20 percre lefedtem.
20 perc után a fedőt levéve a kacsa mellét vékonyan megkentem egy kevés mézzel, amitől csodaszép csillogó lett és a sütő hőfokát 200 fokra növelve 10 perc alatt piros-ropogósra sütöttem.

Fenséges illatú, ropogós bőrű, belül pedig omlós és aromás kacsasültet tálalhattam. Karácsonykor nem is vitás, újra így fogom elkészíteni!

Próbáljátok ki Ti is ezt a receptet!

Ízcsiklandozó 

 

Szerző : ÍZcsiklandozó