Mini palacsinta túróból, ribizlimártással
Főzési idő:
Nincs megadva
Elkészítési idő:
Nincs megadva
Elkészítési idő:
45
- Hozzávalók:
-
A tésztához:
- 25 dkg túró
- 3 db tojás
- 1 csipet só
- 3 evőkanál cukor
- 15 dkg simaliszt
- 2 evőkanál olaj + a sütéshez
- 1/2 db kezeletlen citrom reszelt héja
- 175 ml tej, (ha lehet házi)
- 1 csipet bio vanília őrlemény, vagy 1 cs vaníliás cukor
- 1 evőkanál púpozott burgonyakeményítő
A mártáshoz:
- 30 dkg ribizli
- ízlés szerint cukor
- 1 kiskanál keményítő
- 1 csipetnyi fahéj
- 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
- 1 ek balzsamecet
- Elkészítés:
-
A tészta
A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgájához hozzáadjuk a cukrot, a reszelt citrom héját, a vaníliát és fehéredésig keverjük. A túrót, először villával összetörjük, majd hozzákeverjük a habos tojássárgájához. Majd apránként, hozzászitáljuk a keményítővel elkevert lisztet és felváltva adagolva a tejjel, simára keverjük. Majd hozzákeverjük az olajat is. A túró nedvességtartalmának függvényében, kell a liszt mennyiségét változtatni. Ha nedvesebb a túró, akkor több lisztre van szükség. Sűrű, habos masszánk kell, hogy legyen. A tojásfehérjét kemény habbá verjük egy csipetnyi sóval és óvatosan, nagy mozdulatokkal, egyenletesen elkezdjük hozzákeverni a masszához.
Felhevített serpenyőben egy kanálnyi olajat eloszlatunk, majd egy-egy kanálnyi masszát elterítünk benne. Mindkét oldalukat szép pirosra sűtjük, ha nagyon gyorsan sülne, vegyük lejjebb a lángot alatta, nehogy hirtelen megégjen. Miután megsültek a palacsinták papírtörlőn leitatjuk a felesleges olajat.
A mártás
A mártáshoz használhatunk más gyümölcsöt is pl. málnát, epret, áfonyát. Én ribizliből készítettem. A fagyasztott ribizlire szórtam két evőkanál cukrot, hagytam, hogy szobahőmérsékleten felengedjen, majd villával összetörtem és egy sűrű szövésű szűrőn átpasszíroztam.
Egy mártásos edényben felmelegítjük, beletesszük a fahéjat, a szegfűszeget és a balzsamecetet, majd ízlés szerint adunk még hozzá cukrot. Egy kis edényben, egy evőkanál vízzel elkeverünk egy kiskanál keményítőt és ezzel besűrítjük a mártást, hagyjuk felforrni, majd levesszük a tűzről.
Hagyjuk kissé hűlni, majd a palacsintákhoz kínáljuk.