A kosarad üres.

Próbáld ki a

Mennyei almás pite minimális cukorral

Főzési idő:

Nincs megadva

Elkészítési idő:

Nincs megadva

Elkészítési idő:

60

Hozzávalók:

(8 szelethez)

  • A tésztához:
  • 125 g fehér tönkölyliszt
  • csipet só,
  • 15 g bio kukoricakeményítő
  • 36,5 g világos finom nádcukor
  • 75 g vaj
  • 80 g tejföl (20%-os)
  • A töltelékhez:
  • 30 g vaj
  • 700 g alma
  • 1 púpos tk őrölt fahéj
  • 1 mk vanília őrlemény (vagy egy rúd vanília)
  • ½ citrom
Elkészítés:

A tésztához összekeverjük a száraz elemeket, majd rátesszük a kis kockára felvágott, hideg vajat, és morzsalékossá dolgozzuk.

Végül gyors mozdulatokkal tésztává dolgozzuk a tejföllel

TIPP: a műveletet végezhetjük mixertálban, vagy villával is.

A tésztát egy órára betesszük a hűtőbe pihenni, közben az almát megtisztítjuk, és kisebb kockára vágjuk. A vajat felolvasszuk egy magas falú, nagyobb serpenyőben, és rászedjük a kockázott almát.

Elkezdjük párolni. Amikor az alma elkezd karamellizálódni kissé, rászórjuk a fűszereket, a citromhéjat, és a citrom levét is. A sok fűszer teljesen bevonja a gyümölcsöt.

A töltelékhez nem adunk további édesítőt, a fűszerek nagyon jól kihozzák az alma eredeti cukortartalmát is.

TIPP: a sütéshez egy 22x22 cm-es sütőformát válasszunk, vagy majdnem ekkorát, +/- 1-2 cm belefér.

A tésztát kettévágjuk, és kinyújtjuk a forma alapjának megfelelő méretűre.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

Az alsó tésztalapot egy sütőpapíron nyújtjuk ki. Ha megvan, a papírt úgy vágjuk meg, hogy egy-egy füle legyen, amivel könnyedén betehetjük a formába. Megszúrkáljuk az alját, és 10 percig elősütjük.

Ezután ráöntjük a tölteléket, és rátesszük a másik tésztalapot, amit szintén megszurkálunk pár helyen, hogy a gőz távozni tudjon.

20-22 perc alatt készre sütjük.

Szerző : Hadarik Rita