Mennyei almás pite minimális cukorral
Főzési idő:
Nincs megadva
Elkészítési idő:
Nincs megadva
Elkészítési idő:
60
- Hozzávalók:
-
(8 szelethez)
- A tésztához:
- 125 g fehér tönkölyliszt
- csipet só,
- 15 g bio kukoricakeményítő
- 36,5 g világos finom nádcukor
- 75 g vaj
- 80 g tejföl (20%-os)
- A töltelékhez:
- 30 g vaj
- 700 g alma
- 1 púpos tk őrölt fahéj
- 1 mk vanília őrlemény (vagy egy rúd vanília)
- ½ citrom
- Elkészítés:
-
A tésztához összekeverjük a száraz elemeket, majd rátesszük a kis kockára felvágott, hideg vajat, és morzsalékossá dolgozzuk.
Végül gyors mozdulatokkal tésztává dolgozzuk a tejföllel
TIPP: a műveletet végezhetjük mixertálban, vagy villával is.
A tésztát egy órára betesszük a hűtőbe pihenni, közben az almát megtisztítjuk, és kisebb kockára vágjuk. A vajat felolvasszuk egy magas falú, nagyobb serpenyőben, és rászedjük a kockázott almát.
Elkezdjük párolni. Amikor az alma elkezd karamellizálódni kissé, rászórjuk a fűszereket, a citromhéjat, és a citrom levét is. A sok fűszer teljesen bevonja a gyümölcsöt.
A töltelékhez nem adunk további édesítőt, a fűszerek nagyon jól kihozzák az alma eredeti cukortartalmát is.
TIPP: a sütéshez egy 22x22 cm-es sütőformát válasszunk, vagy majdnem ekkorát, +/- 1-2 cm belefér.
A tésztát kettévágjuk, és kinyújtjuk a forma alapjának megfelelő méretűre.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Az alsó tésztalapot egy sütőpapíron nyújtjuk ki. Ha megvan, a papírt úgy vágjuk meg, hogy egy-egy füle legyen, amivel könnyedén betehetjük a formába. Megszúrkáljuk az alját, és 10 percig elősütjük.
Ezután ráöntjük a tölteléket, és rátesszük a másik tésztalapot, amit szintén megszurkálunk pár helyen, hogy a gőz távozni tudjon.
20-22 perc alatt készre sütjük.