A kosarad üres.

Próbáld ki a

Mandulás kalács

Elkészítési idő:

60

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 2 db tojássárgája
  • 4 dkg olvasztott vaj
  • 1 rum
  • 1 csipet só
  • 3 dkg élesztő
  • 3 evőkanál barna nádcukor
  • 60 dkg simaliszt
  • 3 dl tej, (ha lehet házi)

A mandulás töltelékhez:

  • 10 dkg puha vaj
  • 8 dkg őrölt mandula
  • 5 dkg őrölt barna nádcukor
  • 2 cl mandula likőr (elhagyható)
Elkészítés:

Ez egy nagyobb kalács tésztája, én ezt mindíg elfelezem és két kisebb kalácsot sütök belőle, különböző töltelékkel. Hogy a formáját megtartsa,és ne legyen lapos. Gyümölcskenyér, vagy kalács formában sütöm meg őket.

A tészta

Az élesztőt, egy deci langyos tejben, csipet cukorral felfuttatom. A lisztet nagyobb tálba szitálom, hozzáadom a két tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet, a rumot, cukrot, és egy csipetnyi sót. Összegyúrom, közepesen lágy tésztává, ekkor hozzáadom az olvasztott vajat és jól kidolgozom, hólyagosra a tésztát. Lisztezett deszkán, a tállal leborítva fél óráig kelesztem. Mikor megkelt, kettévágom és külön-külön megtöltöm a tésztákat.

A töltelék

A mandulát mielőtt megdarálom, száraz serpenyőben átpirítom, de csak világosra, mert ettől még intenzívebb, finomabb íze lesz. A vajat a cukorral és a darált mandulával, mandula likőrrel egyneművé keverem.

A kalács

A tészta egyik felét három egyenlő részre osztom, egyenként kinyújtom kb. 20x30cm téglalapra, a mandulás krémet elosztva három részre, mindegyik téglalapra simítok belőle és feltekerem, mint a bejglit. Mikor mindhárom téglalapot megkentem és feltekertem, akkor a három rudat összefonom, és Delimano Fantasia szilikonos kalácsformába teszem, konyharuhával letakarva még 30 percig kelesztem, mielőtt megsütöm a tetejét tojássárgájával lekenem. Előmelegített sütőben, 190 fokon, kb. 25-30 perc alatt készre sütöm.

A tölteléket az egész kalács tésztába is eloszthatjuk, de ha gazdagon akarjuk tölteni, akkor csak a tészta egyik felébe tegyük. Én így tettem. Miután a kalács megsült, rácson hagyom kihűlni, majd felszeletelem.

Szerző : Szabó Veronika