A kosarad üres.

Próbáld ki a

Mákos szilvalekváros lepény

Főzési idő:

Nincs megadva

Elkészítési idő:

Nincs megadva

Elkészítési idő:

60

Hozzávalók:
  • 250 g félbarna liszt
  • 1/2 tk só
  • 50 g tepertőkrém
  • 1/2 tojás
  • 100 ml tej
  • 1 tk nádcukor
  • 12,5 g friss élesztő
  • 50 g darált mák
  • 40 g nádcukor
  • 130 g szatmári szilvalekvár
Elkészítés:

A hideg téli napokon, és főleg az adventi időszakban egyre gyakrabban sütünk mákos süteményeket. A kalácson, bejglin, pozsonyi kiflin kívül lepényt is készíthetünk mákos ízesítéssel. Receptünkben a tésztát tepertőkrémmel állítottuk össze, amitől egy kicsit hasonlít a tészta a szilvalekváros papucs aprósüteményre.

  • Az élesztőt futtassuk fel a cukros, langyos tejben.
  • A lisztet keverjük össze a sóval.
  • Az összes hozzávalót gyúrjuk össze, és dagasszuk 5-6 percen át, majd lefedve, meleg helyen kelesszük a duplájára.
  • A tésztát nyújtsuk ki 7-8 mm vastagságú koronggá egy enyhén lisztezett sütőpapíron, majd helyezzük át a formába úgy, hogy legyen a tésztának kb. 1-2 cm-es pereme.
  • A pite belsejét kenjük meg a lekvárral, és szórjuk meg a cukorral összekevert darált mákkal.
  • A tészta szélét az ujjunkkal nyomkodjuk hullámosra, és hajtsuk finoman a töltelékre.
  • 200 fokos előmelegített sütőben kb. 12-15 perc alatt megsül.

Szerző : Rita Konyhája