A kosarad üres.

Próbáld ki a

Kölesmorzsa

Főzési idő:

Nincs megadva

Elkészítési idő:

Nincs megadva

Elkészítési idő:

20

Hozzávalók:
  • 120 g párolt köles,
  • 60 g fehér (tönköly) búzaliszt,
  • 40 g világos nádcukor,
  • fél citrom reszelt héja,
  • 2 tojás,
  • csipet só,
  • 100 ml tejszín,
  • 40 g vaj
Elkészítés:

A császármorzsa egy népszerű tésztaféleség, ami ízletes házi lekvárral a legfinomabb. Kölessel készítve egyszerűen remek, ráadásul sokkal egészségesebb is. Delimano serpenyőben sütve pedig garantáltan nem ég oda, egységesen, sül meg, egyszerűen remek állagú lesz. Kívül ropog kicsit, belül pedig vajpuha.

Első lépés

Mérjük ki a 120 g párolt kölest (vízben főtt, klasszikus), és kicsit morzsoljuk szét a kezünkkel, ha összeállt volna. A tojásokat válasszuk szét, a fehérjéket a csipet sóval verjük kemény habbá. A kölest keverjük össze a liszttel, a tojások sárgájával, a cukorral, tejszínnel, citromhéjjal. Végül óvatos mozdulatokkal dolgozzuk bele a tojáshabot is.

Második lépés

Egy serpenyőben olvasszunk fel 40 g vajat közepes hőfokon. Öntsük bele a masszát, és hagyjuk 1-2 percet magába sülni, amíg a massza egésze át nem veszi a sütési hőfokot. Egy lapos végű fakanállal kezdjük el a masszát szétdarabolni, ugyan úgy, mint a klasszikus császármorzsa esetében. Amikor már kis darabokra, morzsákra esett a tészta, emeljünk a hőfokon, és folytonos rázogatás, keverés mellett pirítsuk meg kissé.

A receptet írta és készítette: www.ritakonyhaja.hu

Szerző : Rita Konyhája