Kapros ropogós pisztráng
Főzési idő:
Nincs megadva
Elkészítési idő:
Nincs megadva
Elkészítési idő:
45
- Hozzávalók:
-
A halhoz, 2 fő részére:
- 2 db 25-30 dkg-os pisztráng
- 30 g rozskenyér (friss)
- fél csokor kapor
- 1 mk tört citrombors
- 1 citrom reszelt héja + leve
- só
- 1 tk vaj
A gombához:
- 1 tk vaj
- 2 szardellafilé
- 25 dkg csiperke gomba;
- friss kakukkfű
Továbbá fejenként 6-7 szem kisparadicsom.
- Elkészítés:
-
Az egész halak nagyon finomak, ha grillen, vagy sütőrácson sütjük meg. Nekem viszont nem volt kedvem bekapcsolni a sütőt, a grillezés sem volt aktuális, és gyorsan, minimális energiahasználattal szerettem volna elkészíteni az ízletes halamat. A Delimano serpenyőben ismét csak maximális lett a siker.
Első lépés
A megtisztított és lepikkelyezett halakat mindkét oldaluknál irdaljuk be 6-7 helyen egymástól egyenlő távolságban. Kívül belül dörzsöljük be himalája sóval a halakat, az irdalásokba is kerüljön a sóból. A kenyeret aprítsuk össze a fűszerekkel egy aprítóban egészen finom morzsa állagúra. A halakat kívülről hempergessük meg ebben a morzsában. A morzsa nehezen tapadhat, ezért érdemes alaposan rálapogatni a halak felszínére.
Második lépés
A Delimano serpenyőben zsiradék nélkül is süthettem volna a halat, de az ízek végett egy teáskanálnyi vajat felhevítettem azért. Nagyon fontos, hogy a halat ne magas hőfokon süssük, hanem közepesen (120-130 fok). Ez a vaj miatt is lényeges, hiszen 140 fok felett az is megégne. Helyezzük a serpenyőbe a halakat, és minden oldalukat 6-6 percig süssük fedő nélkül.
Harmadik lépés
A gombákat tisztítsuk meg, és vágjuk szeletekre. Hevítsünk fel kevés vajat a szardellával. Ahogy hevül, a szardella szó szerint elolvad a vajban. Erre szedjük rá a gombát, és fűszerezzük friss kakukkfűvel. Pirítsuk meg a gombát, és ezzel tálaljuk a halat. Ne feledkezzünk meg a nyers zöldségről, salátáról sem, hiszen így lesz teljes értékű az étel.
A receptet írta és készítette: www.ritakonyhaja.hu