Indiai lencsepüré (dhal)
Főzési idő:
Nincs megadva
Elkészítési idő:
Nincs megadva
Elkészítési idő:
20
- Hozzávalók:
-
- 100 g vöröshagyma
- 8 szál friss koriander
- 2 cm friss gyömbér
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 pici piros chili
- 1 ek madras curry fűszerkeverék
- 1 ek olíva olaj vagy ghí
- 200 g száraz vörös lencse
- 500 ml víz, 200 ml kókusztej
- 1 ek paradicsompüré
- Elkészítés:
-
Az őszi, téli időszakban hasznos, és a szervezetünket energiával ellátó étel lehet minden olyan főzelék, ami száraz hüveleyesből készül. Egyre több helyen kapható a vörös lencse is, amit áztatás nélkül, pillanatok alatt meg lehet főzni. Ebből a lencsefajtából ízletes, indiai ételt is készíthetünk, a dhalt, ami ráadásul tej, glutén, és tojásmentes étel. Delimano fazékban főzve garantáltan nem ég le. A fedeles edényben alacsony hőfokon, egyenletesen főzhető meg az étel. A vörös lencse szemek szépen egyben maradnak, nem válnak pépessé.
Első lépés
A lencsét bő vízben mossuk át. A hagymát aprítsuk fel, a gyömbért, a fokhagymát reszeljük le, a chilit, és a koriandert is aprítsuk fel. Mozsárban, vagy esetleg aprítógépben is felapríthatjuk a fűszereket. Az a lényeg, hogy ne maradjanak a fűszerkeverékben nagyobb darabok. Az állaga legyen finom.
Második lépés
Egy evőkanál olíva olajat hevítsünk fel, majd ehhez adjuk hozzá a fűszerkeveréket, és egy evőkanálnyi készen kapható mardas curry fűszerkeveréket. Folyamatosa keverés mellett pirítsuk 1-2 percet. Majd adjuk hozzá az átmosott vöröslencsét, öntsük fel a vízzel, és adjuk hozzá a paradicsompürét. Ízlés szerint sózzuk.
Harmadik lépés
Miután felforrt, vegyük vissza takarékra, és fedő alatt 15 perc alatt főzzük készre. A legvégén adjuk hozzá a kókusztejet, és így is főzzük 2 percet. Tálaláskor friss koriander levéllel, és/vagy kókusztejjel díszíthetjük.
A receptet írta és készítette: www.ritakonyhaja.hu