Fehérborral sült kolbászos karaj, birssel
- Hozzávalók:
-
- 1,5 kg hosszú karaj
- 1 szál kolbász
- só, durvára őrölt bors
- friss fűszernövények (zsálya, rozmaring)
- 2 dl fehér bor
- 1,5 kg birsalma
- icipici olaj
- Elkészítés:
-
Elkészítés:
A karajt középen óvatosan felszúrjuk egy hosszú, hegyes késsel. A kolbászt végig toljuk a nyílásban.
A húst kívül alaposan megsózzuk, bedörzsöljük durvára őrölt borssal, rátesszük a friss zsályát és rozmaringot és kevés olajjal meglocsolva egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A húsról az olajos fűszeres pácot leöntjük, a tepsibe öntjük és fent, a tűzhelyen alágyújtunk. (Ez az edény formája és mérete miatt megfelelő arra, hogy mindkét végénél alágyújtsunk, így a hő nem csak középen éri és egyenletesebben melegszik át.)
Az olaj felforrósodása után a karajt beletesszük a sütőedénybe és pár pillanat alatt minden oldalára megforgatva picit megkapatjuk. Ezalatt a sütő kellően felmelegszik.
A tepsit lefedjük, a fedelén található aromagombot megtöltjük fehérborral és az egészet betoljuk a sütőbe. 180 fokon sütjük másfél órán át. Időnként megnézzük az üvegfedőn át és pótoljuk a fehérbort az adagolón keresztül. Mivel éppen a húsra folyik belőle az alkohol, így az kellően átveszi a bor minden ízét, aromáját.
A birsalmát megmossuk, magházát kivágva felszeleteljük, de nem hámozzuk meg. (Ha túl korán készítenénk elő és ezáltal szükséges, citromos vízbe áztathatjuk, hogy ne barnuljon meg.)
Másfél óra múlva a birsalmát a hús mellé halmozzuk a sütőtepsiben és visszahelyezzük rá a fedelet. (maximum 10 percre, ameddig a birs félig megpuhul.)
Ezután a fedőt levesszük a sütő hőmérsékletét pedig 220 fokra állítjuk. A birs által engedett kevés lé és boros sült szaft keverékével utoljára meglocsoljuk a húst is és a birs szeleteket is, majd pár perc alatt az egészet szép pirosra sütjük.
Az elkészült húst 10 percig pihentetjük, majd szép vékony szeletekre vágjuk. Köretként leginkább a burgonyapüré illik hozzá.
A hús szeleteket szépen tányérra rendezzük, mellé tálaljuk az illatos sült birsalmát és a burgonyapürét, meglocsoljuk kevés fehérboros szafttal.