A kosarad üres.

Próbáld ki a

Fehérborral sült kolbászos karaj, birssel

Hozzávalók:
  • 1,5 kg hosszú karaj
  • 1 szál kolbász
  • só, durvára őrölt bors
  • friss fűszernövények (zsálya, rozmaring)
  • 2 dl fehér bor
  • 1,5 kg birsalma
  • icipici olaj
Elkészítés:

Elkészítés:

A karajt középen óvatosan felszúrjuk egy hosszú, hegyes késsel. A kolbászt végig toljuk a nyílásban.

A húst kívül alaposan megsózzuk, bedörzsöljük durvára őrölt borssal, rátesszük a friss zsályát és rozmaringot és kevés olajjal meglocsolva egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Másnap a sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A húsról az olajos fűszeres pácot leöntjük, a tepsibe öntjük és fent, a tűzhelyen alágyújtunk. (Ez az edény formája és mérete miatt megfelelő arra, hogy mindkét végénél alágyújtsunk, így a hő nem csak középen éri és egyenletesebben melegszik át.)

Az olaj felforrósodása után a karajt beletesszük a sütőedénybe és pár pillanat alatt minden oldalára megforgatva picit megkapatjuk. Ezalatt a sütő kellően felmelegszik.

A tepsit lefedjük, a fedelén található aromagombot megtöltjük fehérborral és az egészet betoljuk a sütőbe. 180 fokon sütjük másfél órán át. Időnként megnézzük az üvegfedőn át és pótoljuk a fehérbort az adagolón keresztül. Mivel éppen a húsra folyik belőle az alkohol, így az kellően átveszi a bor minden ízét, aromáját.

A birsalmát megmossuk, magházát kivágva felszeleteljük, de nem hámozzuk meg. (Ha túl korán készítenénk elő és ezáltal szükséges, citromos vízbe áztathatjuk, hogy ne barnuljon meg.)

Másfél óra múlva a birsalmát a hús mellé halmozzuk a sütőtepsiben és visszahelyezzük rá a fedelet. (maximum 10 percre, ameddig a birs félig megpuhul.)

Ezután a fedőt levesszük a sütő hőmérsékletét pedig 220 fokra állítjuk. A birs által engedett kevés lé és boros sült szaft keverékével utoljára meglocsoljuk a húst is és a birs szeleteket is, majd pár perc alatt az egészet szép pirosra sütjük.

Az elkészült húst 10 percig pihentetjük, majd szép vékony szeletekre vágjuk.  Köretként leginkább a burgonyapüré illik hozzá.

A hús szeleteket szépen tányérra rendezzük, mellé tálaljuk az illatos sült birsalmát és a burgonyapürét, meglocsoljuk kevés fehérboros szafttal.

 ÍZcsiklandozó

Szerző : ÍZcsiklandozó