A kosarad üres.

Próbáld ki a

Epres, rebarbarás tortácskák

Főzési idő:

20 perc

Elkészítési idő:

1 éjszaka + 50 perc

Elkészítési idő:

80 perc

Hozzávalók:

Hozzávalók 12 db tartlette formához

A tésztához:

  • 220 g fehér (tönkölybúza pl). liszt
  • 7 dkg porított (demerara) nádcukor, csipet só
  • 1 tojás
  • 140 g vaj
  • 1 tojás sárgája és vaj a forma kikenéséhez

A töltelékhez:

  • 40-50 dkg rebarbara
  • 1 ek.cukor
  • fahéj
  • víz
  • 6 szem eper
  • 200 ml natúr joghurt
  • 1 csapott ek kukoricakeményítő
  • 2-3 ek méz ízlés szerint
Elkészítés:

A lisztet keverjük össze a sóval, és a porított cukorral, majd gyors, határozott mozdulattal, esetleg egy hideg villa segítségével gyúrjuk össze a felvert tojással, és a szoba-meleg vajjal. Csomagoljuk fóliába, és tegyük a hűtőbe egy éjszakára.

A rebarbarát hámozzuk meg (húzzuk le a héját egy kis késsel), majd vágjuk 2x2 cm-es kockákra. Cukros, fahéjas vízben kb. 7-8 perc alatt pároljuk félig puhára, majd szűrjük le, csepegtessük le.

A joghurtot keverjük csomómentesre a keményítővel, és a mézzel. A tésztát vegyük két részre, és mindegyiket nyújtsuk ki kb. 3-4 mm vastagságúra.

A tartlett formákat kenjük ki vékonyan vajjal, ezután a tartlett formával szaggassuk ki a tésztát, és egy mozdulattal, nyomkodjuk is bele finoman formára. A tartlattek alját béleljük ki korong alakúra vágott sütőpapírral, és tegyünk rájuk babot, bulgurt, lencsét, ami van. Ez az elősütéshez szükséges, hogy ne púposodjon fel a tészta alja.

180 fokos előmelegített sütőben 10 percig süssük elő a tésztát. Majd vegyük ki, távolítsuk el a magokat, a papírt, és kenjük át a formák belsejét felvert tojás sárgával. 1 percre tegyük vissza a sütőbe. Így egy kérget sütünk a tésztára, ami megakadályozza, hogy a töltelék eláztassa.

Majd pakoljuk körbe a tésztakosarakat a rebarbarával, középre tegyünk egy-egy fél epret, és csurgassuk meg a joghurtos krémmel. Tegyük vissza a sütőbe 13 percre a tortácskákat.


Hagyjuk a formákban kihűlni őket.

Szerző : Hadarik Rita