Epres, rebarbarás tortácskák
Főzési idő:
20 perc
Elkészítési idő:
1 éjszaka + 50 perc
Elkészítési idő:
80 perc
- Hozzávalók:
-
Hozzávalók 12 db tartlette formához
A tésztához:
- 220 g fehér (tönkölybúza pl). liszt
- 7 dkg porított (demerara) nádcukor, csipet só
- 1 tojás
- 140 g vaj
- 1 tojás sárgája és vaj a forma kikenéséhez
A töltelékhez:
- 40-50 dkg rebarbara
- 1 ek.cukor
- fahéj
- víz
- 6 szem eper
- 200 ml natúr joghurt
- 1 csapott ek kukoricakeményítő
- 2-3 ek méz ízlés szerint
- Elkészítés:
-
A lisztet keverjük össze a sóval, és a porított cukorral, majd gyors, határozott mozdulattal, esetleg egy hideg villa segítségével gyúrjuk össze a felvert tojással, és a szoba-meleg vajjal. Csomagoljuk fóliába, és tegyük a hűtőbe egy éjszakára.
A rebarbarát hámozzuk meg (húzzuk le a héját egy kis késsel), majd vágjuk 2x2 cm-es kockákra. Cukros, fahéjas vízben kb. 7-8 perc alatt pároljuk félig puhára, majd szűrjük le, csepegtessük le.
A joghurtot keverjük csomómentesre a keményítővel, és a mézzel. A tésztát vegyük két részre, és mindegyiket nyújtsuk ki kb. 3-4 mm vastagságúra.
A tartlett formákat kenjük ki vékonyan vajjal, ezután a tartlett formával szaggassuk ki a tésztát, és egy mozdulattal, nyomkodjuk is bele finoman formára. A tartlattek alját béleljük ki korong alakúra vágott sütőpapírral, és tegyünk rájuk babot, bulgurt, lencsét, ami van. Ez az elősütéshez szükséges, hogy ne púposodjon fel a tészta alja.
180 fokos előmelegített sütőben 10 percig süssük elő a tésztát. Majd vegyük ki, távolítsuk el a magokat, a papírt, és kenjük át a formák belsejét felvert tojás sárgával. 1 percre tegyük vissza a sütőbe. Így egy kérget sütünk a tésztára, ami megakadályozza, hogy a töltelék eláztassa.
Majd pakoljuk körbe a tésztakosarakat a rebarbarával, középre tegyünk egy-egy fél epret, és csurgassuk meg a joghurtos krémmel. Tegyük vissza a sütőbe 13 percre a tortácskákat.
Hagyjuk a formákban kihűlni őket.