A kosarad üres.

Próbáld ki a

Diós, mákos tészta egészségesebben

Főzési idő:

Nincs megadva

Elkészítési idő:

Nincs megadva

Elkészítési idő:

60

Hozzávalók:

(2-3 főre)

  • 300 g durumliszt, 150-156 ml víz
  • darált cukros mák (nád- vagy nyírfacukorral)
  • pirított, darált cukros dió (nád- vagy nyírfacukorral)
Elkészítés:

Hagyományos böjti étel - ha unjuk már a fánkot, érdemes kipróbálni ezt a finomságot.

Házi durum tészta diós és mákos szórással

Durumlisztet már a legtöbb helyen könnyen beszerezhetünk. Ugyanúgy gyúrjuk, mint a tojásos tésztát, azzal a különbséggel, hogy tojás helyett vízet teszünk bele. 100 g durumbúza liszthez kb. 50-52 ml víz szükséges. A vizet adjuk a liszthez, majd lisztezett felületen 6-7 percig gyúrjuk. Akkor jó, ha ujjnyomásra a benyomott tésztafelület visszaugrik az eredeti formájára.

Kézzel is ki lehet nyújtani, de napjainkban remek tésztagépek állnak rendelkezésünkre, hogy pillanatok alatt elkészítsük kedvenceinket.

Vágjuk kisebb darabokra a tésztát. A kezünkkel bőven meglisztezve lapítsuk ki a tésztadarabokat.

A tésztagép legtágabb fokozatán tekerjük át legelőször a tésztalapot. Majd egy-egy újabb fokozaton tekerjük át újból, és újból. Minden nyújtás előtt lisztezzük le alaposan a tésztadarabot.

A kinyújtott lapokat lisztezett felületen konyharuhával letakarva tároljuk a formázás előtt, mert percek alatt kiszáradhat. A formázott tésztát liszttel szórjuk meg, nehogy összeragadjanak.

A friss tésztát lobogó vízben 1 perc alatt főzzük ki. A durumlisztes tészták enyhén mogyoróbarna színűek, ízletesek, állaguk megfelelő. Próbáljátok ki ti is, mert a vonalaink és az egészségünk megérdemlik. TIPP: A diós tészta finomabb, ha a diót darálás előtt üres serpenyőben megpirítjuk. Így kijönnek belőle az illóolajak, ízesebb, aromásabb lesz. A diós és mákos szóráshoz most nem adnék anyaghányadot, mert van, aki kevés, van, aki sok feltéttel szereti, ezt mindenki döntse el maga.

Szerző : Hadarik Rita