Baconba tekert szűzérme chutney-val
Főzési idő:
Nincs megadva
Elkészítési idő:
Nincs megadva
Elkészítési idő:
45
- Hozzávalók:
-
Chutney-hez:
- 80 g vöröshagyma
- 1 ek extra szűz olíva olaj
- 400 g halványító zeller
- 1 mk koriander mag
- só
- tört színes bors
- 5 cm fahéj rúd
- 1 ek édes chili szósz
- 50 ml méz
- 2 ek almaecet
- 50 g arany mazsola
A húshoz:
- 6 db szűzérme (kb. 400 g),
- 6 szelet bacon,
- só,
- tört színes bors,
- 120 + 200 ml száraz fehér bor
- 1 tk paradicsompüré
- 15 g vaj
- 1 rozmaring bóbita
- + adagonként 2 szem kisebb burgonya
- Elkészítés:
-
Első lépés
A chutneyhoz az aprított hagymát kezdjük el dinsztelni az olajon. Adjuk hozzá a koriandermagokat, a fahéj rudat is, hogy jobban kiengedjék az illóolajaikat a fűszerek. A zellert vágjuk kicsi szeletekre, majd adjuk a hagymához a mazsolával együtt. Sózzuk, borsozzuk, pár percet dinszteljük, majd öntsünk alá egy deciliter vizet, és fedő alatt pároljuk roppanósan puhára.
Második lépés
Ha ez megvan, adjuk hozzá az almaecetet, a chili szószt, a mézet, és forraljuk be. A szűzérméket kenjük át vékonyan olíva olajjal, borsozzuk, majd tekerjük körbe a bacon szeletekkel. Egy fogpiszkálóval tűzzük őket össze. Egy kerámia bevonatos serpenyőben (ajánlom a Delimano márkát) süssük minden oldalukat 2-2- percig magasabb hőfokon, hogy szép kérget kapjanak a felületeik. A húsok mellé dobjunk egy kis friss rozmaring bóbitát, ettől még ízesebb lesz. Majd öntsük alá a bort, vegyük vissza a hőfokot, és fedő alatt pároljuk 5-6 percet.
Harmadik lépés
A burgonyákat sütőben süssük meg héjastól. Amikor a hús készen van, vegyük ki, és tartsuk őket melegen. A visszamaradt pecsenyelére öntsünk még 200 ml bort, forraljuk be felére, adjuk hozzá a paradicsompürét, és a vajat. Sózzuk, borsozzuk. Ezzel a szósszal tálaljuk majd a húst.
A receptet írta és készítette: www.ritakonyhaja.hu