A kosarad üres.

Próbáld ki a

Édességek gluténmentesen

A gluténmentes diátát folytatni kényszerülők számára a legnagyobb gondot a sütemények, és édességek elkészítése okozza, hiszen azok nagy része lisztből készül. Eleinte szinte lehetetlennek tűnik a lisztmentes nassolás, de nem kell elcsüggedni, mert számos alternatív lehetőség áll a rendelkezésünkre.

 

A gluténmentes diátát folytatni kényszerülők számára a legnagyobb gondot a sütemények, és édességek elkészítése okozza, hiszen azok nagy része lisztből készül. Eleinte szinte lehetetlennek tűnik a lisztmentes nassolás, de nem kell elcsüggedni, mert számos alternatív lehetőség áll a rendelkezésünkre. Gluténmentes liszteket már egyre több helyen lehet vásárolni. Érdemes többféle márkát kipróbálni, és megtalálni a számunkra legmegfelelőbbet. Ha mégsem tudunk, vagy akarunk ilyen termékeket vásárolni, akkor is sok lehetőség közül válogathatunk.

Maglisztes sütemények és torták

Biztosan találkoztak már olyan receptekkel, amiben mákkal, mandulával, dióval készül egy-egy sütemény. Ilyenkor többnyire több tojást használunk fel a receptben. A tojásokat kettéválasztjuk, a tojásfehérjét kemény habbá verjük, így próbálunk sok levegőt vinni a masszába, amitől némiképp megemelkedhet a tészta. A maglisztek ebben az esetben a fehér lisztet helyettesítik, és érdemes őket nagyon finomra őrölni, vagy már ilyen formában megvásárolni.

Felfújtak

Ki ne ismerné a rizskoch-ot, azaz a rizsfelfújtat. A rizs is gluténmentes gabona, tehát bátran lehet fogyasztani a gluténmentes diétában. Ha még egészségesebben szeretnénk elkészíteni, kerek szemű, barna rizsből is készíthetjük. Lisztet ne keverjünk bele, a tojáshab éppen annyira emeli meg, amennyire szükséges. Ezt a süteményt párolt kölessel is megsüthetjük, ami szintén gluténmentes gabona.

Kekszek

A kekszekről sem kell lemondani, hiszen köles lisztből, rizslisztből, csicseriborsóból, kókuszreszelékből, őrölt magokból és számtalan más gluténmentes alapanyagból készíthetünk sós, vagy éppen édes ropogtatnivalókat. Érdemes biztos forrásból származó receptet kipróbálni minden esetben. Fontos, hogy mindig legyen a receptben olyan kötőanyag, ami összefogja a kekszet. Ez lehet tojásfehérje, valamilyen speciális hozzávaló, vagy egy sós ropogtatnivaló esetében a reszelt sajt.

Pudingok, krémek

A sütemények krémjeit sok esetben liszttel sűrítik. Ám liszt nélkül is bravúroskodhatunk a konyhában. A pudingokat elkészíthetjük például kukoricakeményítő felhasználásával. A nemzetek konyháiból is meríthetünk ötleteket. A francia sabayon, az olasz panna cotta, az andalúz sült puding mind-mind remek példái a lisztmentes sűrítési eljárásoknak.

Könnyű, gyorsan elkészíthető pohárkrémeket állíthatunk össze krémsajtokból, joghurtból, mascarponeból gyümölcsökkel kombinálva.

Palacsinták

A magyar konyha egyik legkedveltebb édes tésztáját, a palacsintát is el lehet gluténmentes formában készíteni, és még speciális lisztkeverék sem kell hozzá. Csicseriborsó-, gesztenye, vagy hajdinaliszt, tojás, és valamilyen folyadék keverékéből ízletes, jó állagú palacsinták süthetők.

Természetesen az összeállításunk a teljesség igénye nélkül készült. Akik gluténmentes diétát folytatnak, járjanak nyitott szemmel, hiszen mindig jön velünk szembe újabb, és újabb lehetőség. Az újfajta édességeket ne próbáljuk a hagyományos lisztes süteményekhez hasonlítani, hiszen mások, más lesz tőlük az étel íze, esetenként az állaga is.

TIPP: A Delimano Utile elektromos palacsintasütővel bárhol süthet palacsintát akkor is, ha nincs a közelben gáztűzhely, csak áram.

Hadarik Rita, www.ritakonyhaja.hu