Az Ön kosara üres.

Próbálja ki a

Zöldfűszeres zabkása pirított gombával

Zöldfűszeres zabkása pirított gombával
Elkészítési idő : 45
Hozzávalók:
  • 3 dkg vaj
  • 1 evőkanál snidling
  • 30 dkg gomba
  • 7 dkg zabpehely
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 maréknyi petrezselyem
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 2 csipet szerecsendió
  • 1 teáskanál őrölt bors
  • 2 dl csirkealaplé
Elkészítés:

A petrezselyemzöldet, a snidlinget, és a vajat késes aprítóval (v. turmixgéppel) pépesítsük. A zabpelyhet szitáljuk át, hogy az apró, törmelékes része ne kerüljön bele a kásába. (érdemes átszitálni, mert különben nagyon ragacsos lesz a kása)

Egy serpenyőbe melegítsük fel a csirkealaplét, majd öntsük hozzá az átszitált zabpelyhet, és keverjük alaposan össze. Ezután kevergetve főzzük pár percig, hogy besűrűsödjön. Végül keverjük hozzá a zöldfűszeres vaj keverékét, és keverjük óvatosan össze. Állandó keverés mellett főzzük még 1-2 percig, majd vegyük le a tűzről, és tálalásig tartsuk melegen.

A gombát ízlés szerint szeleteljük fel. A frissen szedett kakukkfüvet szedjük le a kemény szárrészről és aprítsuk fel. Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a gombát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg szerecsendióval, és a felaprított kakukkfűvel, majd kezdjük el párolni. Néha óvatosan megkeverve, összerázogatva, addig pároljuk még a gomba teljesen zsírjára sül, és szép aranybarna színt kap. (amennyiben szükséges, párolás közben még utánaízesíthetünk)

Tálaláskor szedjük a tányérra a zabkását, majd helyezzük rá a pirított gombát.

Szerző : Kard Éva