A kosarad üres.

Próbáld ki a

Tavaszi langyos burgonyasaláta zöld spárgával

Hozzávalók:
  • 600 g parázsburgonya
  • tört színes bors
  • friss kakukkfű
  • 2 ek olívaolaj
  • 150 g tisztított zöld spárga
  • friss spenótlevelek
  • A salátaöntethez: 1
  • 1 tojássárga
  • 1 púpos tk dijoni mustár
  • 100 ml borecet
  • 70 ml extra szűz olívaolaj
  • 1 tk citromlé
  • tört színes bors
  • 30 g lilahagyma
  • snidling
Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 170 fokra légkeverésen, egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A burgonyákat megmossuk, átdörzsöljük (hámozni nem kell), a nagyobb darabokat félbevágjuk.

A burgonyákat ráhelyezzük a tepsire, sóval, borssal és kakukkfűvel fűszerezzük, és meglocsoljuk az olívaolajjal, 25-30 percig sütjük.

Közben a spárgát is előkészítjük: a spárga-szálakat két végüknél megfogjuk, majd eltörjük. A spárga azon fele jó, ami a síppal (spárgacsúccsal) végződik. A másik fele salátába nem alkalmas, mert fás lehet. Alaposan megmossuk hideg vízben, majd 3 cm-es darabokra vágjuk, és forrásban lévő vízben 6-7 percig főzzük. Először a sima szárrészeket tesszük bele, a spárga sípokat csak az utolsó 2 percben. Ha készen van, hideg (jeges) vízbe tesszük, lehűtjük.

Az öntethez a tojássárgát kikeverjük a mustárral, és a borssal. Ezután először az ecetet keverjük bele, majd az olajat is csepegtetve. Folytonos keverés mellett (kézi habverő) csepegtetjük bele az olajat, így krémes lesz az állaga, az olaj jól felveszi a többi anyagot. A hagymát nagyon finomra aprítjuk, vagy lereszeljük, a snidlinget szintén finomra vágjuk. A fűszereket a legvégén keverjük az öntetbe a citromlével együtt. Az öntet légmentesen zárva 3 napig eláll a hűtőben. A maradékot tegyük félre, és nyugodtan adjuk más salátákhoz.

A salátát úgy állítsuk össze, és fogyasszuk, hogy a burgonya még langyos legyen.

Szerző : Hadarik Rita