Az Ön kosara üres.

Próbálja ki a

Szűzpecsenye Wellington módra

Szűzpecsenye Wellington módra
Főzési idő : Nincs megadva
Elkészítési idő : Nincs megadva
Elkészítési idő : 60
Hozzávalók:

4 adaghoz:

  • 270 g friss, leveles tészta
  • 500 g szűzpecsenye
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 250 g gomba, finomra vágva
  • 3 salotta hagyma
  • 2 evőkanál petrezselyem, aprítva
  • bors
  • 1 tojás a kenéshez

a szószhoz:

  • 200 ml alaplé
  • 1 salotta hagyma
  • finomra vágva
  • 30 g hideg vaj
  • 2 dl félédes vörösbor
  • 1 ek paradicsomsűrítmény
  • bors
  • 1 gerezd fokhagyma
Elkészítés:

Karácsonykor sok családban kerül az asztalra ez a klasszikus recept, ami eredetileg bélszínnel készül. Ehhez az különlegesen finom ételhez azonban tökéletesen megfelel a sertés szűzpecsenye is. Apró trükk, de nem érdemes kihagyni, ez pedig a pecsenyelé szósszá forralása. Egy-egy szósztól minden húsos étel sokkal finomabbá tehető.

A hús:

  • A gombatöltelékhez a finomra vágott hagymát az olajon megpirítjuk egy serpenyőben, majd hozzáadjuk a gombát.
  • Sózzuk, borsozzuk, és addig pirítjuk, amíg el nem párologja a levének a nagy részét.
  • Ha készen van, aprítóban pépesítjük a gombát.
  • A vajas-leveles tésztát kb. 10 perccel a feldolgozás előtt kivesszük a hűtőből, a sütőt 200°C-ra előmelegítjük.
  • A szűzpecsenyét sóval, és borssal fűszerezzük, és forró olajon mindkét oldalát hirtelen átsütjük.
  • Majd levesszük a tűzről, kihűtjük, hagyjuk, hogy a hús leve kifolyjon.
  • A vajas leveles tésztát kitekerjük, a hagymás-gombás masszát rálapogatjuk a felszínére egyenletesen, erre tesszük a szűzpecsenyét.
  • Végül szorosan feltekerjük.
  • A tészta végeket jól elzárjuk, és a sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a tészta illesztésével lefelé.
  • A felvert tojással átkenjük a tésztát.
  • Ha maradt leeső tésztadarab, azzal díszíthetjük az ételt.
  • Kb. 10 percig forró sütőben sütjük, majd a sütőt visszavesszük 170°C-ra, és még 20-25 percig sütjük. Ezután 10 percig pihentetjük a kész húst.

A szósz

A szűzpecsenye visszamaradt levét felhevítjük a reszelt gerezd fokhagymával együtt. Borral meglocsoljuk, hozzáadjuk a paradicsomsűrítményt, felöntjük a marhahúslevessel, sózzuk, borsozzuk, és beredukáljuk, azaz szószos állagúra forraljuk be. Végül jéghideg vajat keverünk bele, de már nem főzzük tovább.

Szerző : Rita Konyhája