Az Ön kosara üres.

Próbálja ki a

Stahl konyhája receptje: Provance-i paradicsomos lepény

Stahl konyhája receptje: Provance-i paradicsomos lepény
Főzési idő : Nincs megadva
Elkészítési idő : Nincs megadva
Elkészítési idő : 20
Hozzávalók:

Hozzávalók:

  • 1 üveg 28 dkg-os, olajban eltett, aszalt paradicsom (benne paradicsom 20 dkg)
  • 50 dkg mélyhűtött leveles tészta, felengedve

A házi fokhagymás krémsajthoz:

  • 2 liter 3.5%-os zsírtartalmú tej
  • 1½ citrom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só és frissen őrölt bors
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 1 kis csokor snidling
  • Kb. ½ dl tejszín

A pistou-hoz:

  • 6 dkg friss bazsalikom
  • 3 nagy gerezd fokhagyma
  • 10 dkg Gruyère sajt
  • 2 dl extra szűz olívaolaj
  • só és frissen őrölt bors

a kenéshez 1 tojásfehérje, villával enyhén felverve

Elkészítés:

Első lépés

A házi fokhagymás krémsajthoz a tejet a forrpontig melegítjük a Delimano Cermica Prima lábasban. Ekkor lekapjuk a tűzről, hozzáadjuk a citromok átszűrt levét, aztán visszatesszük takaréklángra. Átkeverjük, és néhány percig hagyjuk takaréklángon főni, amíg összeugrik a tej és kiválik a sárgás savó.

Második lépés

Az egészet átszűrjük, hogy felfogjuk az összecsomósodott, túrószerű keveréket. Ezt folyóvíz alatt jól átmossuk, majd apránként a kezünk között kinyomkodjuk belőle a nedvességet. Ezután áttesszük egy laza szövésű textíliával bélelt szűrőbe, és a textíliával együtt kiemeljük a szűrőből.

Harmadik lépés

A túrószerű keveréket a textílián keresztül megint átnyomkodjuk, hogy még több nedvesség kijöjjön belőle. Végül szorosan becsomagoljuk a textíliába, 2 vágódeszka közé rakjuk és a tetejére könyveket pakolunk nehezékként. 1 óra múlva egy lágy, krémes sajtszerűség lesz belőle.

Negyedik lépés

Ezalatt a fokhagymát megpucoljuk, lereszeljük; a petrezselymet és a snidlinget felaprítjuk. Ha kész a házi sajt, ízesítjük fokhagymával, petrezselyemmel, snidlinggel és sózzuk-borsozzuk, és annyi tejszínt adunk hozzá, hogy krémes állagú legyen. (1 nappal korábban elkészíthető. Hűtőben tartjuk.)

Ötödik lépés

A pistou-hoz a bazsalikomot apróra tépkedjük; a fokhagymát meghámozzuk és felszeleteljük; a sajtot megreszeljük. Ezután az összes hozzávalót turmixgépben összepürésítjük. A pistou-t sózzuk-borsozzuk. (1 nappal korábban elkészíthető. Hűtőben tartjuk. Használat előtt átkeverjük.)

Hatodik lépés

A lepényhez a sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütőn 6-es fokozat). Az aszalt paradicsomot lecsöpögtetjük.

Hetedik lépés

A leveles tésztát 2 sütőpapír közt 3 mm vékony, 18x16 cm-es téglalapra nyújtjuk. Levesszük róla a felső sütőpapírt, majd a peremétől számítva 1 cm-re alul-felül, jobb-bal oldalt végighúzunk rajta egy kést. Vigyázzunk, ne vágjuk át a tésztát!

Nyolcadik lépés

A még üres tésztát 5 perc alatt elősütjük a Delimano Ceramica prima tepsiben, aztán azonnal lekenjük vékonyan enyhén felvert tojásfehérjével. Miután a tojásfehérje megszikkadt, a késsel kijelölt területen belül szétkenjük a tésztán a házi krémsajtot. Ezen elrendezzük az aszalt paradicsomokat, majd az egészet meglocsoljuk a pistou-val.

Kilencedik lépés

A lepényt 20 perc alatt készre sütjük. Ha közben a paradicsomok szélei elkezdenének túlsülni, alufóliával letakarva sütjük tovább a lepényt.

4-6 adag lesz belőle!

Tekintse meg a videót itt.

Szerző :