Az Ön kosara üres.

Próbálja ki a

Rakott mángold Dry Cookerben

Rakott mángold Dry Cookerben
Főzési idő : Nincs megadva
Elkészítési idő : Nincs megadva
Elkészítési idő : 20
Hozzávalók:
  • 1 csésze barna rizs,
  • 2 csésze víz, só,
  • 1 cukkini (kb. 30 dkg),
  • 20 dkg mángold,
  • 2 gerezd fokhagyma;
  • só,
  • őrölt szerecsendió
  • ,
  • 1 ek vaj,
  • 300 ml sűrű tejföl,
  • 60-70 g gouda sajt
Elkészítés:

Mi is az a mángold?

Bár a Földközi-tenger környékén már az i. e. V-IV. században ismerték, mégis mára Európában szinte ismeretlen növényről van szó. Lágy szárú kétéves növény, az első évben a gyökere és lombozata, a második évben a magszára fejlődik ki, azonban mivel konyhai célra leveleit használjuk, általában az első évben leszüreteljük őket. Több fajtája van: a legelterjedtebbnek levelei mélyzöldek vagy halványabbak (fajtától függően, de ismert lilás vagy pirosas levélnyelű fajtája is), és a növény akár 60-80 centiméteresre is megnőhet. Formája egy megnyúlt kínai kelhez hasonlít. Tavasz végén vetik, és júliustól késő őszig növeszt ízletes leveleket. A mángoldot sokféleképpen készíthetjük – főzve, sütve, töltve, párolva, pépesítve. Természetesen frissen az igazi, de alaposan megmosva néhány napig eláll a hűtőszekrényben. Két- három nap után már fonnyadni kezd és veszít vitamintartalmából is. Hasonlóan, mint a spenót igen gazdag folsavban, foszforban, kalciumban, káliumban, magnéziumban és vasban. Jelentős benne az A, B1, B2 és C-vitamin is.

Első lépés

A barna rizst kétszeres vízben, pici sóval pároljuk meg. A megmosott, és kisebb darabokra tépkedett mángoldot, valamint a karikára vágott cukkinit vajon pároljuk meg 2 gerezd reszelt fokhagymával, sóval, szerecsendióval. A tejfölt keverjük ki a reszelt sajttal. Rétegezzük őket egy tepsibe (alu rizs, rá a zöldség, legvégül a sajtos tejföl), és 200 fokos sütőben süssük készre.TIPP: Én Delimano Dry Cookerben készítettem el az egész ételt.

Második lépés

A rizs csodásan megpárolódott, nem kellett kevergetni, egyáltalán nem tapadt az edény falához. A zöldségek csodás színűek, és zamatosak maradtak benne. A kész ételt is ebben állítottam össze. Ugyan úgy rétegeztem, mint ha tepsiben készítettem volna. Villanytűzhelyen 3-as fokozaton kb. 12 perc alatt elkészült. A teteje bár nem pirult meg, de a rakott mángold egy teljesen új megvilágításba került. Sokkal intenzívebb volt a zöldség íze, diétásabb frissebb az egész étel.

A receptet írta és készítette: www.ritakonyhaja.hu

Szerző : Rita Konyhája