Az Ön kosara üres.

Próbálja ki a

Pikáns kacsamell karácsonyra

Pikáns kacsamell karácsonyra
Elkészítési idő : 60
Hozzávalók:

A pácléhez:

  • 5 evőkanál méz (akác)
  • 1 db édes narancs kifacsart leve és rostjai
  • 3 csipet fehér bors 1
  • evőkanál zúzott fokhagyma

A hús:

  • 3 db kacsamell

A párolt káposztához:

  • 2 evőkanál méz
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej lila káposzta
  • 4 db savanykás alma
  • 2 db babérlevél
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 1 db citrom leve
  • 1 mokkáskanál fehér bors
  • 1 mokkáskanál őrölt kömény
  • 1 dl száraz pezsgő vagy bor
  • 1 csipet őrölt szerecsendió
Elkészítés:

A páclé

Kifacsarom a narancs levét és kiskanállal kikaparom a rostokat, vigyázva, hogy a narancs héj alatti fehér része ne kerüljön a lébe. Hozzáadom a fokhagymát és a mézet, majd jól összekeverem (a mézet előtte mikrohullámú sütőben kicsit megmelegítem).

A kacsamell

A kacsamellet megtisztítom, kitokozom, a bőrét 1cm x 1cm-es rombusz alakban beirdalom. Mindenhol alaposan besózom. Meghintem fehér borssal, majd a páclébe forgatom és abban legalább egy órát állni hagyom, de amíg az elkészül, a fűszerezett kacsamellet pihentetem. Ügyeljünk rá, hogy a páclé a kacsa minden felületét érje.

Jó minőségű, vastag aljú serpenyőben olívaolajat hevítek, majd a kacsamelleknek először a hús felőli oldalát kérgesítem, 5-10 percig pirítom. Ezután megfordítom és a bőrös felén ugyanezt elvégzem. Időnként egy fakanállal a húst úgy igazítom, hogy lehetőleg minden része érintkezzen a serpenyő aljával. Addig sütöm, míg mindkét oldala piros vagy aranybarna nem lesz. Kb. 1 cm-s szeletekre felszelem és a karácsonyi párolt vörös káposztára halmozom.

A párolt vörös káposzta

A káposzta külső leveleit letépem, torzsáját kivágom és legyalulom. Besózom, jól átforgatom és egy fél órára állni hagyom. Ez után kinyomkodom és a felesleges levet leöntöm. Közben egy kellően nagy serpenyőben karamellizálom a barna cukrot, amikor már kellően megpirult ráteszem a mézet. Az előre meghámozott és szeletekre vágott almát beleforgatom, majd ráteszem a káposztát is és összekeverem.

Fedő alatt 10 percig párolom, majd mikor összeesett rászórom a fűszereket és hozzáadom a citrom levét. Jól összekeverem és aláöntöm a pezsgőt. Fedő alatt további 15 percig párolom. Közben megkóstolom, szükség esetén tovább fűszerezem és ha kell, egy kicsit tovább párolom. Ha elkészült még melegen tálalom.

Szerző : Pera Kata