Az Ön kosara üres.

Próbálja ki a

Omlós tarja, párolt lilakáposztával

Omlós tarja, párolt lilakáposztával
Főzési idő : Nincs megadva
Elkészítési idő : Nincs megadva
Elkészítési idő : 60
Hozzávalók:

A húshoz:

  • 1500 g sertéstarja egyben
  • tört színes bors
  • 1 ág rozmaring
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 100 ml húsalaplé
  • 100 ml száraz fehérbor
  • 1 ek sertészsír

A káposztához:

  • 1 nagy fej vöröshagyma (120 g)
  • 1 fej lilakáposzta (1250 g)
  • 1 ek sertészsír
  • 1 darab szalonnabőr
  • 100-130 g nádcukor
  • 1 mk köménymag
  • 1 fahéjrúd
  • balzsamecet vagy valamilyen gyümölcsecet
Elkészítés:

A hús

A húst megtisztítjuk az inaktól, esetleges csontoktól. Sóval és tört színes borssal átdörzsöljük, beletesszük egy sütőzacskóba. Mellérakjuk a darabokra vágott hagymát, fokhagymát, rozmaringot, és felöntjük alaplével, valamint a borral. Egy kanál zsírt is teszünk rá. A zacskót elzárjuk, egy tepsibe tesszük, a tetejére szúrunk 1-2 lyukat, majd 180 fokos, légkeveréses sütőbe tesszük.

90 percig biztosan sütjük, akkor tűpróbával ellenőrizzük. Akkor jó, ha a tű finoman átmegy a húson.

Ha készen van, a húst pihentetjük 5-6 percet, a hagymás szaftot félretesszük. A húst egy serpenyőben átsütjük, kérgesítjük, majd pár perces pihentetés után felszeleteljük.

A káposzta

A káposztát vékony csíkokra vágjuk, a hagymát cikkekre. A hagymát odatesszük a zsírral és a szalonnabőrrel dinsztelődni egy nagyobb edényben. Majd hozzáadjuk a cukrot, és a fűszereket, karamellizáljuk.Erre szedjük a káposztát, és gyakori kevergetés mellett megpároljuk.Ha szükségesnek látjuk, kevés vizet, vagy alaplevet önthetünk alá. A párolás során sózzuk ízlés szerint.

Amikor megpuhult a káposzta, akkor adjuk hozzá ízlés szerinti mennyiségben az ecetet.

Ehhez az ételhez burgonyapürét ajánlok.

Szerző : Rita Konyhája