Az Ön kosara üres.

Próbálja ki a

Indiai lencsepüré (dhal)

 Indiai lencsepüré (dhal)
Főzési idő : Nincs megadva
Elkészítési idő : Nincs megadva
Elkészítési idő : 20
Hozzávalók:
  • 100 g vöröshagyma
  • 8 szál friss koriander
  • 2 cm friss gyömbér
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 pici piros chili
  • 1 ek madras curry fűszerkeverék
  • 1 ek olíva olaj vagy ghí
  • 200 g száraz vörös lencse
  • 500 ml víz, 200 ml kókusztej
  • 1 ek paradicsompüré
Elkészítés:

Az őszi, téli időszakban hasznos, és a szervezetünket energiával ellátó étel lehet minden olyan főzelék, ami száraz hüveleyesből készül. Egyre több helyen kapható a vörös lencse is, amit áztatás nélkül, pillanatok alatt meg lehet főzni. Ebből a lencsefajtából ízletes, indiai ételt is készíthetünk, a dhalt, ami ráadásul tej, glutén, és tojásmentes étel. Delimano fazékban főzve garantáltan nem ég le. A fedeles edényben alacsony hőfokon, egyenletesen főzhető meg az étel. A vörös lencse szemek szépen egyben maradnak, nem válnak pépessé.

Első lépés

A lencsét bő vízben mossuk át. A hagymát aprítsuk fel, a gyömbért, a fokhagymát reszeljük le, a chilit, és a koriandert is aprítsuk fel. Mozsárban, vagy esetleg aprítógépben is felapríthatjuk a fűszereket. Az a lényeg, hogy ne maradjanak a fűszerkeverékben nagyobb darabok. Az állaga legyen finom.

Második lépés

Egy evőkanál olíva olajat hevítsünk fel, majd ehhez adjuk hozzá a fűszerkeveréket, és egy evőkanálnyi készen kapható mardas curry fűszerkeveréket. Folyamatosa keverés mellett pirítsuk 1-2 percet. Majd adjuk hozzá az átmosott vöröslencsét, öntsük fel a vízzel, és adjuk hozzá a paradicsompürét. Ízlés szerint sózzuk.

Harmadik lépés

Miután felforrt, vegyük vissza takarékra, és fedő alatt 15 perc alatt főzzük készre. A legvégén adjuk hozzá a kókusztejet, és így is főzzük 2 percet. Tálaláskor friss koriander levéllel, és/vagy kókusztejjel díszíthetjük.

A receptet írta és készítette: www.ritakonyhaja.hu

Szerző : Rita Konyhája