Az Ön kosara üres.

Próbálja ki a

Elegáns répatorta-keksz

Elegáns répatorta-keksz
Hozzávalók:

Kb. 35 darabhoz:
(1 csésze kb. 250 ml)

  • 1 csésze (110 g) fehér liszt
  • 1 csésze (100 g) zabpehely
  • ½ csésze (90 g) nádcukor
  • 1 tk kínai hétfűszer keverék
  • csipet só
  • ½-½ tk sütőpor és szódabikarbóna
  • 100 g puha vaj
  • 1 tojás
  • ½ csésze (kb. 50 g) aszalt vörösáfonya
  • ¾ csésze (55 g) finomra reszelt sárgarépa
Elkészítés:

Keverjük össze a száraz elemeket, majd egy dagasztóspirállal dolgozzuk bele a tojást, a kockára vágott puha vajat, az áfonyát, és a reszelt répát.

A tésztát legalább egy órát pihentessük a hűtőben.

Ezután válasszuk két részre, és lisztezett felületen sodorjunk belőle két egyforma méretű, kb. 5 cm átmérőjű hengert. Vagdossunk kb. 6 mm vastag korongokat belőle.

TIPP: kínai hétfűszer: fahéj, csillagánizs, szegfűszeg, édeskömény, szecsuáni bors, gyömbér, kardamom. Ha nincs ilyen fűszerkeveréke, akkor fahéj, gyömbér, szerecsendió keverékével is elkészíthető a sütemény.

TIPP: nagyon lágy a tészta, ezért jobban járunk, ha enyhén nedves kézzel formázzuk meg a kekszeket. Vágjuk le a szeleteket, majd kézzel lapítsuk, formázzuk őket kb. 4 mm vastag korongokra.

Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire a korongokat. Két gáztepsi méretű adag lesz. A kekszek között hagyjunk 2-2 cm távolságot, mert kissé megnőnek. 180 fokos előmelegített, légkeveréses sütőben 10-12 perc alatt süssük őket szép arany barnára, majd hagyjuk őket teljesen kihűlni.

TIPP: mártsuk olvasztott fehércsokoládéba, majd szórjuk meg ehető, szárított virágokkal. Olvasztott étcsokoládéval is áthúzhatjuk a kekszeket, de natúran is fogyaszthatjuk.

Szerző : Hadarik Rita